Globlasnitz en Hemmaberg

Plaatsen > Kärnten > Globasnitz en Hemmaberg

In Globasnitz, een heel klein dorpje dat ligt te slapen aan de voet van de Hemmaberg, is niet veel te beleven buiten de jaarlijkse ‘Wiesenmarkt’. Het dorp bestaat uit een paar boerderijen, natuurlijk een katholieke, oude kerk, uiteraard een restaurant, een museum en verder kan het zich beroemen op een heus kasteel, “Schloss Elberstein”. En juist Schloss Elberstein maakt Globasnitz tot een bezienswaardigheid.

Globlasnitz kasteel
Globlasnitz kasteel

Midden tussen de boerderijen heeft de heer Elber zijn eigen kasteel met de hand opgebouwd. En dan vanaf de eerste steen, het metselwerk en alles wat er bij een kasteel komt kijken. Maar daar bleef het natuurlijk niet bij. Het kasteel moest ook ‘aangekleed’ worden. Daaruit blijkt de veelzijdigheid van de heer Johann Elber. Hij maakte zelf beelden voor in de tuin en in het kasteel, maakte mozaïekvloeren van verschillende soorten hout, meubels, marmeren trap en ook de schilderijen zijn door zijn hand vervaardigd. Alle deuren en kozijnen zijn met de hand gesneden. Over één deur doet hij ongeveer een jaar. Een vaste toegangsprijs bij bezichtiging kent het kasteel niet. Bij de uitgang staat een schaal en daarin kunt u doneren wat u het waard vond. In de zomermaanden is het kasteel meestal geopend en het is gesloten in de wintermaanden. Voor een bezoek aan het kasteel is het raadzaam om eerst even een afspraak te maken tel. 00-43-(0)4230-667.

In het Archäologische Pilgermuseum treft u de mooiste vondsten aan die op de Hemmaberg zijn gevonden zoals bijvoorbeeld een deel van een oude mozaïekvloer. Het museum is geopend van dinsdag tot vrijdag van 10.00-12.00 uur en van 14.00-17.00 uur. Op zaterdag en zondag van 09.00-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur.

Hemmaberg

Hemmaberg opgravingen
Hemmaberg opgravingen

Vanaf Globasnitz rijdt u met de auto de Hemmaberg op. Boven op de berg heeft u een schitterend uitzicht. Bij het parkeerplaatsje kunt u uw auto kwijt.
De Hemmaberg is één van de oudste pelgrimsoorden van Europa. De oude resten van dit pelgrimsoord zijn opgegraven. Deze opgravingen kunt u vinden als u na het verlaten van uw auto een zeer stijl weggetje oploopt waarna u na ongeveer 500 meter een gerenoveerde kerk tegenkomt. Na het laatste bochtje ziet u de kerk al staan. Een keurig wit gepleisterde kerk, goed onderhouden. Deze, huidige, kerk werd in 1500 gebouwd en in 1700 uitgebreid. Binnen in de kerk is vooral de barokstijl met wandschilderingen uit 1619, olieverfschilderijen die de Hemmalegende weergeven, de wederopstanding van Christus. Het hoogaltaar uit de tweede helft van de 17e eeuw werd in 1993 gerestaureerd, maar heeft zijn barokke aanzicht behouden. Hier zijn de heilige Hemma en Dorothea zichtbaar. In de kerk bevinden zich nog vier andere barokke altaren.

Rondom de kerk ziet u de opgravingen.
Het betreft hier opgravingen van een groot vroeg christelijk kerkencomplex, bestaande uit 5 kerken en gebouwd tussen 400 tot 600 na Chr. Er zijn delen van mozaïekvloeren gevonden die bewaard worden in het museum in Globasnitz.

Elke kerk had zo zijn eigen bestemming. Zo was er een kerkje speciaal voor doopplechtigheden maar ook eentje speciaal voor begrafenissen. Een gebouw speciaal voor de pelgrims die in tenten rondom de kerk sliepen maar die konden eten en overdag verblijven.
Als men van de opgravingen via een pad dat weer vrij stijl naar beneden loopt, over de boomwortels afdaalt komt men bij een grot met een bron erin.

Hemmaberg bron in grot
Hemmaberg bron in grot

Deze grot werd in 1680 ontdekt en hier werd de Rosalienkapelle ingericht. Hier ontspringt ook een bron waar een heilzame werking aan wordt toegeschreven. In 2002 werd op de Hemmaberg de ‘Weg der Besinnung und ein angeschlossener Meditationspfad’ opengesteld.

Vroeger kwam, in tijden van oorlogen, de bevolking van de omliggende gemeenten uit het dal naar de grot waar ze veilig waren en aan hun eerste levensbehoefte voldaan kon worden middels de bron.

Hemmaberg uitzicht
Hemmaberg uitzicht

Vervolgt u het pad naar beneden dan kunt u genieten van een geweldig uitzicht. Rechts ziet u de Koralpe met recht voor u Eberndorf en meer naar links achter Gösseldorf eerst de Tunersee en vervolgens de Kloppeiner See.

Daar waar het pad te stijl naar beneden gaat zijn betonnen traptreden gemaakt en een houten leuning die op houten palen rust. Een vreemd contrast in deze mooie omgeving, maar wel een hele praktische.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *