Lawines

Thema’s > Lawines

Bijna elk jaar verschijnt er wel een bericht over een sneeuwlawine in de krant. Een sneeuwlawine is een pak losse sneeuw dat plotseling als een witte wolk naar beneden komt rollen. Vooral als het een koude nacht is geweest en er flink veel sneeuw is gevallen, staan er vaak borden dat je op moet passen voor lawinegevaar. Lawines zijn een zeer groot gevaar op de pistes en ook buiten de pistes. Lawines eisen per jaar vele slachtoffers en vele lawines zijn vaak veroorzaakt door de mens zelf.

De snelheid van een lawine kan wel een snelheid van 300 kilometer per uur bedragen. De luchtdruk die voor de lawine uitgaat, kan wel zo sterk zijn dat hij op een tegenoverliggende helling een bos kan ontwortelen. Vooral op de noordoostelijke hellingen moet men altijd erg voorzichtig zijn.

Bij onderstaande telefoonnummers kunt u de actuele lawine-informatie opvragen:

Om lawines te voorkomen: NOOIT een afgesloten gebied betreden en ski niet zonder deskundige begeleiding buiten geprepareerde pistes. U brengt hiermee uzelf en uw medeskiërs in groot gevaar!

Mocht u getuige zijn van een lawine breng eerst uzelf en uw omstanders in zekerheid. Volg dan de plaats waarvan u denkt dat het slachtoffer zich bevindt, onthoudt dit goed en bel zo snel mogelijk de nooddienst: 144 (zonder netnummer) of de plaatselijke bergreddingsdienst. Telefoonnummers hiervan zijn per plaats verschillend, deze nummers kunt u bij uw accommodatieverschaffer verkrijgen. Indien u het slachtoffer uit hebt kunnen graven zorg voor dekens, jassen enz. Nooit warm proberen te wrijven, dit kan een shock veroorzaken.

Indien u zelf door een lawine getroffen wordt probeer uw skistokken van u af te gooien en eventueel uw ski’s af te doen. Zodra de lawine u raakt kunt u het beste zwembewegingen maken met armen en benen. Probeer rustig te blijven.

Klik hier voor meer informatie over lawines

Voor een veiligere wintersportvakantie is het handig om de volgende regels te weten.

  • Groter lawinegevaar in hoog gelegen skigebieden. Hier zijn de weersomstandigheden vaak extremer (lage temperaturen, harde wind) en dus ongunstiger.
  • Hoe steiler de helling, hoe groter de kans op lawines.
  • Veel sneeuwval verhoogt de kans op lawines. Ga daarom nooit op de eerste dag met mooi weer na en periode met veel sneeuwval de bergen in.
  • Beginpunt van een lawine: de overgang naar een steiler terrein. Een onregelmatige hellingshoek veroorzaakt spanning op het sneeuwdak.
  • Lawinegevaar wordt verhoogd door harde wind tijdens een sneeuwbui.
  • Hellingen waar niet vaak geskied wordt zijn gevaarlijker dan veel gebruikte hellingen. Laat je hiermee niet leiden door sporen in de sneeuw, maar wel door je gids.
  • Schaduwzijden zijn gevaarlijker dan zonzijden. In de schaduw kunnen sneeuwlagen niet het proces van smelten, sublimeren en vastvriezen ondergaan, waardoor het een onsamenhangende massa blijft.
  • Ongunstig sneeuwvalverloop tijdens de winter kan de kans op lawines vergroten. Ongunstig is een kleine hoeveelheid sneeuw in het begin van de winter met daarna een lange en koude periode zonder sneeuw. Wanneer er na zo’n periode weer sneeuw valt is het onderliggende laagje sneeuw een glijbaan.
  • Lawinegevaar wordt in stand gehouden bij lage temperaturen. Smelten, sublimeren en vastvriezen geeft een stabiel sneeuwdek. Lage temperaturen zorgen ervoor dat verschillende sneeuwlagen niet goed hechten

Eén gedachte op “Lawines

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *