Thema’s > Verkeer
De wegen in Oostenrijk zijn goed tot zeer goed te berijden. De belangrijkste verkeersregels en tekens zijn hetzelfde als in de andere Europese landen. Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen) heeft men een autobahnvignet nodig.
Naast het vignet moet voor passen en tunnels tol betaald worden. Meer info vignetten en tolgelden>>
Snelheidsberperkingen
Auto, motoren en campers:
* Bebouwde kom: 50 km
* Autowegen: 100 km
* Autosnelwegen: 130 km
Rijden in de bergen
In de Alpen dient met rekening te houden met stijgingen van 6% tot 15% en meer. Bijna alle bergwegen zijn aan de kant van de afgrond beveiligd. Op bergwegen dient men tijdig terug te schakelen en voorzichtig te zijn met caravans of aanhangwagens. Een algehele voorrang voor bergoprijdend verkeer bestaat niet meer. Het voertuig dat dit, gezien de situatie, beter kan dient terug te rijden. U kunt de hellingspercentages van de verschillende alpenpassen nakijken op deze pagina van Oostenrijk Vakantieland: Klik hier.
Rijden in de sneeuw
Op diverse trajecten en tijdens bijvoorbeeld hevige sneeuwval kunnen sneeuwkettingen verplicht gesteld worden. In dit geval wordt dit duidelijk aangegeven en mag u zonder sneeuwkettingen NIET verder rijden. Sneeuwkettingen dienen te worden aangelegd om de aandrijvende wielen.
De Oostenrijkse Automobil-, Motorrad- und TouringClub (ÖAMTC) raadt aan om met winterbanden te rijden. Mocht u zonder winterbanden rijden en u raakt betrokken bij een ongeval kan dit problemen opleveren met de verzekering.
De automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ hebben in alle deelstaten meer dan 100 verhuur-adressen waar u sneeuwkettingen kunt huren.
Spijkerbanden zijn toegestaan van 15 november t/m 10 april. Deze dienen om alle 4 de wielen te zijn gemonteerd. Maximumsnelheid met spijkerbanden: 100 km/u op de autosnelweg en overige wegen buiten de bebouwde kom 80 km/u.
Gordelplicht
Het dragen van gordels is in Oostenrijk zowel op de voor- als achterbank verplicht. Eventuele vrijstelling van draagplicht in Nederland verkregen is in Oostenrijk niet geldig.
Alcohol in het verkeer
Het toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille! Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft met geldboetes van Euro 590,- tot Euro 3630,- (2006) en intrekking van rijbewijs.
Telefoneren in de auto
Tijdens het rijden is het alleen toegestaan hands-free te bellen. Bij het overtreden van het verbod op mobiel telefoneren in het verkeer bedragen de boetes tussen Euro 21,80 en Euro 72,67. (2006)
Kinderen in de auto
Kinderen onder de 12 jaar, kleiner dan 150 cm, mogen alleen in toegestane kinderzitjes vervoerd worden.
Belangrijke telefoonnummers
ÖAMTC Pannendienst (Wegenwacht) 120
ARBÖ Pannendienst 123
Brandweer 122
Politie 133
Reddingsdienst 144
(zonder netnummer te draaien)
Parkeren
De tijd bij betaald parkeren (“blaue Zonen”) kan tussen de 30 minuten en 3 uur varieren en staat bij iedere ingang van de parkeerplaats aangegeven.
Vrij parkeren: Hier moet een parkeerschijf gebruikt worden (te verkrijgen in tabak- en sigarenwinkels).
Betaald parkeren: In enkele steden (bijv. Wenen) moet een parkeerbewijs worden ingevuld (deze kunt u o.a. verkrijgen bij tankstations of tabak- en sigarenwinkels), in vele steden staan parkeerautomaten.
Parkeren in Wenen:
In Wenen zijn er parkeerplaatsen in de verschillende wijken: wijk 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, en wijk 20 (=Bezirk) en delen van wijk 2, ook zonder aparte markering.
Parkeerduur:
meestal maandag t/m vrijdag: in wijk 1 van 09.00 tot 19.00 uur, 1,5 uur
Overige wijken: 09.00 tot 20.00 uur, max 2 uur.
Motorrijders
Het dragen van een valhelm op tweewielige motorvoertuigen is in Oostenrijk verplicht. Tijdens het rijden dient u uw dimlicht aan te hebben. Het Autobahnvignet is ook verplicht voor motorrijders, evenals het bij u hebben van een vuilbestendige verbandtrommel.
Auto huren
U kunt bij verschillende autoverhuurbedrijven of tankstations in Oostenrijk een auto huren.
U dient hiervoor echter wel in het bezit te zijn van een creditcard. Beter reserveerd u uw auto vanuit Nederland: Klik hier.
Benzine
In Oostenrijk kan men loodvrije benzine tanken (91 octaan), EURO SUPER (loodvrij 95 octaan), Super Plus (98 octaan), diesel en LPG. Deze benzine (ROZ98) is net als in Nederland zonder loodsurrogaat.
Gelood Super is niet verkrijgbaar Kijk ook op onze pagina over LPG.
Verkeersinformatie
Verkeersinformatie uit heel Oostenrijk en aangrenzende landen wordt ieder half uur op Ö3 (Österreich 3) uitgezonden.
Ieder uur kunnen de verkeersmeldingen onder het telefoonnummer 0800-600601 (gratis) en het servicenummer 0900-600600 (niet gratis) opgevraagd worden.
Tevens kunt u de actuele meldingen nazien op de internetpagina van de ÖAMTC
Antiradarapparatuur
Het meenemen en/of gebruiken in de auto van antiradarapparatuur is verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank zoals bijvoorbeeld een TomTom, is toegestaan.
Veiligheidsuitrusting
Een brandblusser is niet verplicht. Verbandtrommel en gevaren driehoek zijn dit wel. Vanaf mei 2005 is het tevens verplicht een veiligheidsvest in de auto te hebben.
Verder
Bril- en lenzendragers die achter het stuur zitten, moeten in Oostenrijk een reservebril bij zich hebben.
Filemeldingen en afsluitingen.
Staumelder Deutschland
Staumelder Österreich
Wintersperren
Staumelder Schweiz