Noedels

Recepten > Noedels (Knödels)

Oostenrijkse noedels komen oorspronkelijk uit de Bohemen. In Bohemen en ook in Moravië waren uitgestrekte graanvelden te vinden, en Boheemse kokkinnen wisten van meel en andere ingrediënten een heerlijk zacht, los, rond product te maken: de noedel.

Voor de bereiding van noedels heeft men de keuze uit 7 verschillende basisproducten: meel, aardappelen, griesmeel, paneermeel, kwark, kaas en gist. Uit deze basisingrediënten, vaak ook in combinatie ervan, ontstaan verschillende noedelvarianten, die als bijgerechten, zelfstandige gerechten van de eenvoudige keuken of als zoetwaren op tafel komen.

Het principe van de bereiding is steeds hetzelfde: in een grote pan wordt veel zout water aan de kook gebracht. Uit de gebruikte ingrediënten wordt een redelijk vast deeg gevormd, waarvan stukjes worden afgestoken en met natte handen tot bolletjes gevormd. Men legt ze in het kokende zoute water, en als ze boven komen drijven, zijn ze gaar.
Oostenrijkse noedels verkrijgen hun bijzondere schoonheid door de vele soorten vullingen: met geroosterde broodblokjes, spek of vleesstukjes in een hartige variant, met pruimen, kersen of abrikozen voor de meer zoete soort.
Het hoogtepunt van de oude noedelkunst zijn de doeknoedels, die in een doek worden gekookt. Vroeger kwamen ze in hun geheel op tafel en iedereen sneed er zijn eigen portie af.

Gehaktknoedels
Ingrediënten 4 personen:
deeg: 500 g bloem – zout – water
vulling: 100 g gebraden varkensvlees – 100 g gebraden rundvlees – 150 g gebraden gehakt – 1 ui – 1 teentje knoflook – zout en peper – majoraan – 1-2 eetlepels boter

Bereiding
Van de bloem, water en zout een niet te stevig deeg maken. Uitrollen en er dan rondjes met een doorsnede van 7 1/2 cm uitsteken.
Het vlees zeer fijn hakken. Mengen met zeer fijngehakte ui en knoflook. Hiervan balletjes maken.
Op elk deegrolletje een balletje leggen en het balletje omwikkelen met het deeg, zodat de vulling niet meer te zien is. De randen goed aandrukken. Eventueel eerst de randen met warm water nat maken. De knoedels in kokend water met ruim zout in ca. 15-20 minuten gaar laten worden. Laten uitlekken, op een schaal leggen en overgieten met gesmolten boter.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *