Kärnten > Friesach

Plaatsen > Kärnten > Friesach

Een schatkist van middeleeuwse bouwkunst is het stadje Friesach met zijn bijna 7.000 inwoners op 630 meter hoogte in het noordoosten van Kärnten. Het lag aan de oude Romeinse handelsweg die van Wenen naar Grado liep. In later tijden werd de route verlegd naar Venetië.

Friesach oostenrijk
Friesach oostenrijk

Friesach claimt het oudste stad van Kärnten te zijn. In 860 na Chr. wordt dit stadje voor het eerst genoemd. Het ligt omgeven door drie bergen die allen in het bezit zijn van ruïnes van voormalige machtige burchten.

  • Op de Petersberg (te beklimmen via een trap) vindt men een ruïne van een bisschoppelijke Burgt Lavant, een kerk uit de Karolingische tijd (1400 na Chr.) genaamd de Peterskirche en een wachttoren uit 1230 die grotendeel bewaard is gebleven en die tevens het stadsmuseum herbergt. Het museum is geopend van mei tot midden oktober van dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur en in Julie-augustus van 10.00-17.00 uur). In Oberhof worden in de zomer allerhand spelen opgevoerd uit ‘de klassieke doos’.
  • Op de Geiersberg zijn de resten van een burcht te vinden uit de laatgotische tijd en de St. Anna-Kapelle met wandschilderingen uit 1400.
  • En op de top van de Virgillienberg vindt men de resten van een kerk.
uitzicht vanaf burcht
uitzicht vanaf burcht

In de stad zelf zijn een hoop bezienswaardigheden te bekijken. Om te beginnen de bijna geheel bewaard gebleven slotgracht van 15 meter diep die nog steeds van water is voorzien. Een boottochtje loont zich de moeite. Leuk is ook een bezoek te brengen aan één van de restaurants in de binnenstad die nog originele middeleeuwse maaltijden serveren.

De Hauptplatz is wel het mooiste van Friesach. Rondom het mooie, langwerpige plein staan grote herenhuizen uit de middeleeuwen. De mooiste en indrukwekkendste gebouwen rondom dit plein zijn wel het Rathaus, de apotheek en het Metnitztaler Hof. In het midden van het plein ziet u een fontein in renaissance stijl.

Aan de Durstenhofplats is het paleis van de aartsbisschoppen van Salzburg die hier zitting hielden en gasten ontvingen tot 1804. Achter het paleis ligt een 16e eeuwse silo.

Friesach was de standplaats van talrijke geestelijke orden en het centrum van de kerstening. (Kerstening is het historisch proces van het tot het christendom bekeren van niet-christelijke volken.)

Door haar centrale rol in de kerstening bevinden zich ook binnen en buiten de stad vele kerken en kloosters. Een goed voorbeeld hiervan is de Stadtpfarrkirche St. Bartholomäus, een drieschepig Romeinse pijlerbasiliek met prachtige gebrandschilderde ramen die deels uit 1300 stammen. Bezienswaardig is ook de Dominikanerkirche St. Nikolaus. De grote drieschepige bouw heeft geen toren omdat de kerk een bedelaarsoord was.
Met mythologische figuren uit de Griekse sagen is de prachtige Renaissancebrunnen in de stad op de Hauptplatz versierd. Voor een bezoek aan Friesach moet u echt goed de tijd nemen, want u kunt er makkelijk een hele dag rondlopen om alles te bekijken.

Een tijdreis naar het verleden neemt Freisach jaarlijks tijdens het Spektakulum een groot middeleeuws feest.
Een bezoek aan één van de laatst overgebleven linnenweverijen in Oostenrijk is ook beslist de moeite waard (Friesacher Leinen GmbH, Weberwg 3, maandag t/m vrijdag van 08.00-12.00 uur en van 10.00-17.00 uur. Op zaterdag van 08.00-12.00 uur). Bezichtiging van de fabrieken is mogelijk en ook kunt u de stoffen per meter kopen voor bijvoorbeeld bekledingen en linnengoed.

Een kleine 6 kilometer ten zuiden van Friesach ligt het plaatsje Hirt, waar men al meer dan 700 jaar een prima bier brouwt bij de Braukeller Hirt (tel.00-43-(0)4268-2524) en waar men tevens echte Kärntner Specialiteiten kunt nuttigen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *