Salzburg

Plaatsen > SalzburgerLand > Salzburg

Salzburg id de hoofdstad van SalzburgerLand. Geniet in de oude stad bij goed weer zeker van een terrasje. Bij Tomaselli kwamen Mozart en zijn vader geregeld op visite.

Geboortehuis Mozart
Salzburg is de stad van wonderkind Mozart. In de Getreidegasse – de smalle, altijd drukke steeg in het oude stadsdeel – werd het genie Mozart geboren in het huis met nummer 9. Nu een museum. Op de derde verdieping ontdek je tal van herinneringen aan de componist.

Slot Leopoldskron
Ook het rococoslot Leopoldskron uit 1740 in het stadsdeel Leopoldskron-Moos is een bezienswaardigheid. Maar ook het barokke slot Mirabell uit 1606 en de Franciscanerkerk, een romaanse kerk met een barokke façade, moet u gezien hebben.

Sound of Music landhuis

Salzburgerland Landhuis Von Trapp

Salzburgerland Landhuis Von Trapp

Miljarden mensen over de hele wereld hebben de Oscarwinnende film en de musical ‘The sound of Music’ gezien. Maar liefst negentig procent van de toeristen die Salzburg bezoeken maken de Sound of Music-toer om de originele plekken van belang te bezoeken. Lange tijd konden zij het landhuis waar de Von Trapp- geschiedenis begon is lange tijd niet te betreden geweest. Tijdens WO II nam de SS de villa in beslag en daarna namen missionarissen er hun intrek. Sinds 2008 is de bakermat van de familie Von Trapp uit de musical “The Sound of Music”, het landhuis Villa Trapp, voor het publiek geopend. Hier vond de populaire musical The Sound of Music haar oorsprong. Het huis doet nu dienst als hotel en museum.
Het leven van de familie Von Trapp vormde de basis voor één van de meeste geliefde musicals aller tijden. Het Oostenrijkse Salzburg werd hiermee op de kaart gezet als populaire toeristische bestemming.
Het hechte gezinsleven van de Von Trapps is één van de thema’s die de musical en film The Sound of Music zo’n wereldhit maakte. De tragedie begint eind jaren twintig van de vorige eeuw in de Villa Trapp in Salzburg, wanneer Agathe von Trapp sterft en haar man achterblijft met zeven kinderen. Maria, destijds novice bij de Benedicter orde, komt vier jaar later het gezin versterken.
Ondanks het feit dat de omgeving andere ideeën heeft over de ideale vrouw voor Georg von Trapp, treden Maria en hij het jaar daarop in het huwelijk. Samen krijgen zij nog twee dochters. Muziek blijkt de bindende factor waarmee het kinderrijke gezin vele tegenslagen weet te overwinnen en een ogenschijnlijke tragedie tot een sprookje van liefde, trots en samenhorigheid maakt.
Wanneer Georg Von Trapp zijn gehele vermogen verliest, houdt het gezin zichzelf in stand met muzikale optredens in Oostenrijk, Scandinavië en de Verenigde Staten van Amerika. Als de tweede wereldoorlog uitbreekt weigert Georg Von Trapp, commandant van de Oostenrijkse onderzeeërvloot, elke medewerking aan het Nazi-regime en vlucht het gezin naar de de verenigde staten.
Hier volgen vele succesvolle optredens en grootscheepse inzamelingsacties voor de Oostenrijkse gezinnen in nood. Het boek ‘The Trapp Family Singers’ dat Maria schrijft na de dood van haar man, vormt de bron voor de geliefde film en musical ‘The sound of Music’.
De hernieuwde Villa”von Trapp herbergt een hotel en museum. In de kapel, die Maria in tijden van nood inrichtte, worden huwelijken en zegeningen voltrokken en in het omliggende park en de villa zelf is beeldmateriaal tentoongesteld dat de historie van Oostenrijk en het gezin Von Trapp belicht. Het treinstation dat het gezin in staat stelde te vluchten ligt direct naast het park.

Dom
De mooie Dom – een monumentale barokke kerk – en verder troont op een heuvel de vesting Hohensalzburg, een stad op zich. Je bereikt ze o.a. met een kabelbaan. Bekijk ook vooral de Franziskanerkirche (Vooal het koor) en ook aan de abdij St.-Peter. In de mooie St.-Peterkerk ligt o.a. de stichter van de stad, de H. Rupert, begraven. En ook het kerkhof van de abdij en de catacomben zijn erg bezienswaardig.

museum Rupertinum
Het museum Rupertinum huisvest een opmerkelijke verzameling moderne kunst.

De Residenz
De Residenz – het voormalige paleis van de machtige prins-bisschoppen – is nu eveneens een belangrijk museum met een grote kunstcollectie.

nieuwe stadsgedeelte
Aan de overzijde van de Salzach, in het nieuwe stadsgedeelte, zijn het bezoeken waard, het park Mirabell (bij het stadhuis), de St.-Sebastiaanskerk en kerkhof (Constanze, de vrouw van Mozart ligt er begraven), het voormalige woonhuis van de componist en het – minder bekende – bastion op de Kapuzinerberg. Bezoek aan de stadsrand zeker Slot Hellbrunn met zijn vermaarde waterspelen.

Museum de Moderne am Mönchsberg
Voor het mooiste uitzicht op het historische stadsdeel van Salzburg gaat u naar het terras van Museum de Moderne am Mönchsberg. U kunt er met de lift naar boven. Te voet kan ook. Even buiten de stad is het bedevaartplaatsje Maria Plain met een prachtig uitzicht op Salzburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *