Gezondheid

Thema’s > Gezondheid

Een klein deel van de tekst die u hier wellicht eerder aantrof, is verwijderd wegens auteursrechtinbreuk. Wij hadden deze zonder toestemming overgenomen van Mister Media B.V. (www.mistermoney.nl).

In alle steden, gemeenten en grotere plaatsen zijn artsen en apotheken. Apotheken hebben afwisselend nacht- en zondagsdienst.

Gesloten apotheken hebben een bordje met de naam van de dichtsbijzijnde apotheken die dienst hebben. Informatie over de dienstdoende arts bij de plaatselijke politie of gendarmerie resp. in het telefoonboek. Alle bergdorpen beschikken over een eigen bergreddingsdienst.

Noodnummers:

Redding/Noodarts: 144
Artsencentrale: 141
Bergreddingsdienst: 140

Klinieken en Staatsziekenhuizen
Gewonde Nederlandse skiërs in Oostenrijk hebben soms moeite hun verzekering te overtuigen dat spoedeisende operaties in de klinieken rond de pistes met spoed moeten worden ondergaan. Hun zorgverzekeraars betalen alleen de behandeling in verderop gelegen staatsziekenhuizen.
Alarmcentrale Eurocross, werkend voor verzekeraars, zegt dat de kosten van veel Oostenrijkse skiklinieken te hoog zijn. “Sinds 2006 wordt de hulp, spoedeisende situaties uitgezonderd, alleen nog in staatsziekenhuizen vergoed “, aldus een woordvoerster. Controleer uw reisverzekering zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Pas op met Teken
Teken zijn zo klein als een speldenkop:1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar een deel van de teken in Oostenrijk draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek meer dan 24 uur op de huid vastzit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. De kans dat iemand ziek wordt na een tekenbeet is minder dan 5%. Maar de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen. Aangezien de ziekte van Lyme door een bacterie wordt veroorzaakt kun je je er niet tegen inenten.
Teken kunnen naast de ziekte van Lyme ook het encefalitis (of FMSE) virus overbrengen. FMSE lijkt op hersenvliesontsteking. De risico gebieden liggen in zuid-Duitsland en Oostenrijk. Tegen FMSE kun je je wel inenten aangezien het een virus is. Antibiotica heeft juist bij een virus geen enkel nut (de enige behandeling is een preventieve inenting). Het ‘nare’ is dat het virus bij de teek in het speeksel zit, dus als je wordt gebeten door een besmette teek is de kans groot dat je het virus ook binnenkrijgt, dus snel verwijderen heeft in dit geval niet veel ‘zin’. Wij adviseren u dan ook voor u naar Oostenrijk gaat en de natuur intrekt; laat u tijdig inenten. Inenten tegen FMSE duurt enkele maanden omdat er meerdere injecties nodig zijn. Zorg er dus voor dat u tijdig contact met uw huisarts opneemt. De inenting moet elke 3 tot 5 jaar herhaald worden.
De meeste mensen lopen een tekenbeet op in de periode van maart tot en met oktober maar teken komen het hele jaar voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas van bossen, duinen, weilanden, heidegebieden, tuinen en parken overal in Oostenrijk. Een tekenbeet voel je meestal niet. Bovendien zijn teken erg klein en ze nestelen zich vaak op warme, vochtige plekken waar ze niet zo snel opvallen. De liezen, oksels en knieholtes bijvoorbeeld. Bij kinderen kruipen ze ook vaak achter de oren, op het hoofd of net achter de haargrens. Bekijk die plekken dus goed. Als u op de paden blijft en contact met struiken en lang gras vermijdt, verkleint u de kans op een tekenbeet. Ook het dragen van kleding die de huid bedekt is zinvol. Afgezien van deze maatregelen adviseert de GGD om altijd even op tekenbeten te controleren na een uitstapje in de natuur.
Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen. Een gevonden teek moet u binnen 24 uur verwijderen. Dat doet u zo:

  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een puntig of speciaal tekenpincet. Pas op dat u de teek niet plat drukt!
  • Trek de teek langzaam uit de huid.
  • Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
  • Noteer de datum, dat is handig als er later toch klachten ontstaan.
  • Let tot 3 maanden na de beet op of er ziekteverschijnselen zijn. Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. Als er een rode ring op de huid verschijnt die groter wordt dan vijf centimeter, kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als u na een tekenbeet geen kring gezien heeft, maar er griepachtige verschijnselen optreden. Geef uw huisarts dan de datum van de tekenbeet door. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met een antibioticumkuur, maar zoals aangegeven kan FMSE alleen vooraf door inenting voorkomen worden.

Pas op in de Bergen
In de Oostenrijkse Alpen zijn tussen november 2007 en oktober 2008 in totaal 308 mensen bij ongevallen om het leven gekomen. Volgens schattingen van de overheid waren in die periode circa tien miljoen alpijnse sporters, onder hen ook skiërs en snowboarders, in de bergen actief. De meeste dodelijke ongevallen deden zich voor in juli en augustus (84) gevolgd door januari en februari (67). Onder de slachtoffers waren 184 Oostenrijkers en 79 Duitsers. Meer dan 80 procent van de verongelukten waren mannen.
Volgens de statistiek stierven 34 mensen op beveiligde skipistes, zes van hen kwamen om door botsingen met andere skiërs. Een groot deel van de slachtoffers waren bergwandelaars, waarvan er 67 aan een hartaanval bezweken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *