Recepten > Faschingskrapfen
Benodigdheden
meel om te verwerken500 gr kokosvet of ½ l olie om in te frituren
Ingrediënten voor het Deeg
300 gr meel ½ lepel gist (21 gr)30 gr suiker 1/8 l lauwwarme melk60 gr boter ½ pakje vanillesuiker 3 eigeel1 snufje zoutGeschilde schaal van ½ citroen
Ingrediënten voor de Vulling
150 gr abrikozenjam 4 et poedersuiker
Bereidingswijze
Het meel in een grote schotel doen en in het midden een kuiltje maken. Gist erin brokkelen en met 1 tl suiker en wat lauwwarme melk en vanbinnen uit tot de rand roeren. Een klein beetje meel eroverheen strooien en dan op een warme plaats wegzetten totdat het duidelijk begint te rijzen. Dit duurt ongeveer 15 minuten.In de rest van de lauwwarme melk de boter, de overgebleven suiker en de vanillesuiker oplossen. Eigeel, zout en geraspte citroenschaal toevoegen en alles goed doorroeren. Deze massa bij het meel doen en dan alles goed vermengen tot er een mooi glad deeg ontstaat. Indien nodig nog wat lauwwarme melk toevoegen. Het deeg moet goed van de schaalrand loslaten en blazen geven. Dit deeg ongeveer 20 minuten laten staan.Het deeg in 12 stukken verdelen. Een deegstuk op een met meel bestrooide werkplaats leggen en met de handen tot een kogel vormen. Als alle Krapfen klaar zijn, ze een beetje plat drukken en met een doek bedekken. De Krapfen nog eens 20 minuten laten rusten.Kokosvet of olie in een diepe pan verwarmen. Met een friteuse 175 graden. De Krapfen per stuk in het vet leggen. De Krapfen eerst toegedekt (dus met deksel erop) 3 minuten aan één kant frituren, da omdraaien en in ca. 4 minuten klaar bakken. Ze moeten goudbruin van kleur zijn en een lichte band in het midden. Ke Krapfen met keukenpapier deppen en vervolgens op een rooster laten afkoelen.Voor de vulling de abrikozenjam in een spuit met een fijne tuit doen. In de Krapfen bij de lichte rand de jam inspuiten.De Faschingskrapfen nog dezelfde dag met poedersuiker bestrooid serveren.