Glühwein II

Recepten > Glühwein

Deze kruidige, warme wijn is voor velen onlosmakelijk verbonden met kerstmarkt en wintersport; een synoniem voor winterse romantiek en gezelligheid. Misschien is glühwein wel het grote verschil tussen wintersport in Duitse taalgebieden en wintersport in Franse taalgebieden. Om het maar heel generaliserend te stellen, men kiest ofwel voor Frankrijk ofwel voor Oostenrijk omdat beide landen zich in wintersportbeleving uitgesproken van elkaar onderscheiden. Ironisch eigenlijk, want terwijl Oostenrijk bekend staat als het gezelligere land, hebben ze daar wel een Frans woord voor nodig om dit een naam te geven. Maar deze parallel terzijde.

Glühwein is een lekkernij. Helaas is de wijn die we meestal krijgen voorgeschoteld tijdens de aprés-ski (daar hebben we dat woord) een generiek industieel wanproduct, dat barst van de suikers om de smaakonzuiverheden te verbloemen. Is niet erg, daar kunnen we op zich best van genieten, maar de liefhebber doet zichzelf te kort als hij niet een keer een echte, zelfgemaakte glühwein geproefd heeft, want het verschil mag er zijn.

Ingredienten

  • 1 fles rode wijn van goede kwaliteit uit een zuidelijke regio, dat wil zeggen een wat zwaardere wijn. In Italië gebruikt men overigens vaak witte wijn om glühwein te bereiden.
  • 2 pijpjes kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 1 blaadje laurier
  • 1 grote sinaasappel in schijven
  • 2 schijfjes citroen

Bereiding

Voeg alle ingredienten samen in een pan. Warm de wijn langzaam op tot het kookpunt. Laat hem niet doorkoken, wel een tijdje trekken. Dien zo heet mogelijk op in aardewerken mokken.

Beoordeel of de wijn smaaktechnisch naar uw zin is. Correcties naar eigen inzicht:

  • eventueel verdunnen met water indien de wijn te krachtig is.
  • een kleine hoeveelheid suiker toevoegen om onbalans of scherpte af te ronden
  • een mespuntje anijs toevoegen kan een subtiele touch geven, maar doe dit met mate want anijs is nogal dominant en overheerst snel in smaak.

En voilà, echte glühwein. Een ideale opkikker bij een verkoudheid of een griepje. Op de oergezellige Christkindlmarkt in München vraagt men of u hem ´mit schuss´ wil. Die scheut is dan naar keuze bruine rum of amaretto. Loopt het water u ook al in de mond?

Recept ingestuurd door Bastiaan Venselaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *