Graz

Plaatsen > Steiermark > Graz

Graz, de hoofdstad van Steiermarken en de op Wenen na grootste stad van Oostenrijk, telt nagenoeg een kwart miljoen inwoners. Graz heeft een grote universiteit, waardoor de stad een jonge en goedkope plaats is .

De stad aan de Mur is bovendien de geboortestad van beroemde musici als Robert Stolz en de dirigent Karl Böhm, vader van de filmacteur Karlheinz Böhm, die de rol van de jonge keizer vertolkte in de beroemde Sissi-films.

De Uhrturm op de Schlossberg is het kenmerk van de stad. Rond die Schlossberg situeert zich overigens het oude stadscentrum met schitterende renaissancehuizen, mooie barokke paleizen en fraaie kerken.

De middeleeuwse steegjes dragen bij tot het gezellige karakter van deze stad die op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco werd opgenomen.

Graz heeft ook een avantgardefestival, de “Steiermarkse herfst”, dat al sinds jaren een meer dan plaatselijke betekenis gekregen heeft.

Een plattegrond van Graz vindt u hier: Google Maps Graz

Bezienswaardigheden
Schlossberg. 473 meter hoog gelegen. Een deels beboste helling in het centrum van Graz. U kunt ze vanuit het centrum zowel te voet bereiken langs de Kriegsteig, een ca. 250 treden tellende slingerende trap vanaf de Schlossbergplatz of U kunt met de steile Schlossbergbahn (uit 1895), een kabelspoor, ook naar boven. De berg is overigens een doolhof van gangen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deden als schuilplaats voor de lokale bewoners. Vanaf de top geniet U van een prachtig uitzicht op de oude stad. In de zomer hebben er in het openluchttheater op de heuvel allerlei toneel- en muziekvoorstellingen plaats.

Uhrturm
Deze toren dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw en is 28 meter hoog. Hij staat op de zuidelijke flank van de Schlossberg en is versierd met een opmerkelijk 18de-eeuws horloge met vier grote wijzerplaten met een diameter van meer dan 5 meter.

Glockenturm. Eveneens op de Schlossberg, uit 1588, met ‘Liesl’, de grootste klok van Graz (8 ton), een overblijfsel van een grote vesting die bij de vrede van Schönbrunn (1809) werd opgeblazen.

Hauptplatz. Het centrale plein in de stad. Ongeveer aan de voet van de Schlossberg gelegen. Een verkeersknooppunt voor de vele trams die de stad doorkruisen. Bezienswaardig is de Erzherzog Joann fontein, het Luegg huis uit 1690 (een renaissancehuis met vroeg barokke delen) en het 19de-eeuwse stadhuis.

Dom (Burggasse 3). Deze oorspronkelijke parochiekerk werd onder keizer Friedrich III opmerkelijk vergroot en verbouwd halfweg de 15de eeuw. Ze werd tot Hofkerk uitgeroepen en verbonden met het keizerlijk paleis. Barok interieur. Opmerkelijk orgel uit 1978, gebouwd door Johann Klais uit Bonn met liefst 5354 orgelpijpen en 73 registers.

Mausoleum. Nabij de Dom. Praalgraf gebouwd voor keizer Ferdinand II en voltooid in 1638. Het interieur is van wat latere datum en werd in opdracht van keizer Leopold I door Fischer von Erlach uitgevoerd.

Burg. Tegenover de Dom. Jarenlang de residentie van keizer Friedrich III. Wezenlijke delen van het kasteel werden in de vorige eeuw afgebroken. Dit kasteel huisvest nu de regering van het bondsland Steiermarken. Bewonder er zeker de oude (1499) dubbele gotische wenteltrap. Een curiosum.

Herrengasse. Belangrijkste winkelstraat in het oude centrum met tal van oude patriciërshuizen. Op nummer 13 overnachtte ooit Napoleon.

Basilika Mariatrost. Enkele kilometers buiten het centrum, in het noordoosten, op een heuvel (469 m) gelegen indrukwekkende kerk. Belangrijke bedevaartsplaats (na Mariazell het voornaamste Mariaoord in Steiermarken). Een mooie barokkerk, met een rijkelijk interieur. Wie wil kan de kerk (vanuit het westen) via een gigantische trap – met 200 treden – betreden (je kunt er echter ook langs een weg vlakbij parkeren). De kerk ligt bovendien aan de terminus van tramlijn 1, waarmee U de hele stad kunt doorkruisen. De ideale manier om Graz beter te leren kennen (sterk aanbevolen!). In de zomer vinden in de basiliek vaak concerten plaats in het kader van het beroemde festival Styriarte.

Stadtpfarrkirche H. Blut (Herrengasse 23). De gotische stadsparochiekerk die in 1977 grondig werd gerestaureerd, is een juweeltje in de binnenstad. Bewonder het altaar met het schilderij ‘Maria Himmelfahrt’, toegeschreven aan de beroemde kunstenaar Tintoretto. Bemerk ook de opmerkelijke hedendaagse glasramen in de apsis. Op een van de vensters die de doornen kroning van Christus voorstelt, werden ook Hitler en Mussolini afgebeeld.

Herz-Jesu-Kirche (Sparbersbachgasse 58). 19de-eeuwse kerk, de grootste in haar tijd in Steiermarken, met enkele opmerkelijke glasramen.

Landhaus. Een van de opmerkelijkste renaissancegebouwen van Oostenrijk. Fraaie binnenhof. In de barokke Landstube uit 1741 zetelt de regering van Steiermarken.

Schloss Eggenberg. Uit de 17/18de eeuw. Dit indrukwekkende kasteel ligt aan de westrand van de stad (aan de terminus van tram 1, die ook naar Mariatrost rijdt). Het kasteel is omgeven door een grote Engelse tuin. Het werd gebouwd in opdracht van de adellijke familie Eggenberg, waarvan Hans Ulrich raadsheer was van keizer Ferdinand II. Gelijkvloers is een opmerkelijk museum gehuisvest, gewijd aan de prehistorie en vroege tijden en een jachtmuseum. De bovenste verdieping pronkt met enkele opmerkelijke zalen waaronder de Spiegelsaal en de indrukwekkende Planetensaal (met gids in het zomerseizoen).

Sporgasse. Een schitterend middeleeuws ogend straatje dat vertrekt aan de Hauptplatz.

Zeughaus. In de Herrengasse. Over vier verdiepingen ontdekt U hier het grootste nog bestaande Middeleeuwse wapenarsenaal dat een heel leger kan uitrusten. Het wapenarsenaal dateert uit 1645 en het gebouw (met extra verstevigde plafonds) werd opgericht door Antonio Solari. De collectie omvat 30.000 stuks met zwaarden, lansen, geweren, wapenuitrustingen voor man en paard enz. (wapens van de 16de tot 19de eeuw). Indrukwekkend, één van de grote blikvangers van de stad.

Landesmuseum Joanneum (Raubergasse 10 en Neutorgasse 45). Het oudste museum van Oostenrijk, gesticht door aartshertog Johann in 1811. Diverse afdelingen (o.a. geologie, paleontologie, mineralogie, botanie, zoölogie). Uniek herbarium met liefst 150.000 bladeren van de flora van Steiermarken en Zuid-Europa. In de Alte Galerie (in de Neutorgasse, apart gebouw), ontdekt U schilder- en beeldhouwwerken van de 13de tot 18de eeuw. De Neue Galerie (in de Sackstrasse) stelt hedendaagse kunst uit de 19de en 20ste eeuw tentoon.

Robert Stolz Museum (ingang Färberplatz, adres Mehlplatz 1). Museum gewijd aan de beroemde componist van populaire operettemelodieën, een zoon van de stad.

Kindermuseum FRida & freD
Het “Kindermuseum FRida & freD” in Graz biedt, met zijn afwisselingrijke tentoonstellingen en veelzijdige programma’s, kinderen de kans om kennis te maken met de veelzijdigheid van de wereld.

2 gedachten over “Graz

 1. Colson Jacques

  Wij zoeken in mei of september 2025 met een 50-tal reizigers naar Graz te komen.
  Kan u ons een voorstel doen van de activiteiten die we op een 3-tal dagen in Graz zouden kunnen doen.

  Zeer zeker zou er een bezoek aan het nieuwe Robert Stolz museum moeten zijn en een concertavond
  zou ook georganiseerd kunnen worden.

  Graag enkele voorstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *