Neusiedl am See

PLaatsen > Neusiedl am See

In het Burgenland ligt de plaats Neusiedl am See. Deze Nationalparkgemeinde is 57,16 m2 groot, ligt 131 meter boven NAP en heeft 6.200 inwoners.

Geschiedenis
Neusiedl am See is reeds bekend in 1209 op een rondschrijven voor een “sumbotheil” of, op z´n Duits, voor een “Samstagmarkt” dus om te komen op een markt die gehouden wordt op een zaterdag.

In 1241 wordt het dorp door de Mongolen tijdelijk ingenomen.

Neusiedeln am See met meer

Neusiedeln am See met meer

Na de wederopbouw van het verwoeste dorp door de Mongolen wordt Neusiedl weer op de kaart gebracht onder de naam “Niusidel” in 1282.
In 1427 komen we Neusiedl weer tegen als de graven van St. Georgen en Bösing Altenburg in bezit krijgen en daarmee ook Neusiedl. Hierna volgt regelmatig een wisseling van eigenaren.
1517 is het jaar dat Neusiedl zijn marktrechten krijgt.
1645 is een rampzalig jaar voor Neusiedl als de pest het dorp treft en er binnen een jaar 544 doden te betreuren zijn.
1683 is eveneens een rampjaar als de Turken het merendeel van de woningen kapot schiet en in de as legt.
In 1809 kwartieren de soldaten van Napoleon zich in hetgeen een enorme financiële opoffering van de bevolking eist.
Als in 1824 de eerste aanvraag komt bij de grondeigenaren om Neusiedl stadsrechten te geven wordt dit afgewezen.
Eindelijk op 10 april 1926 krijgt Neusiedl uiteindelijk toch zijn stadsrechten.

Zo is in het heel kort de geschiedenis van Neusiedl. Als we de lijst volgen kan men wel aannemen dat het een belangrijke marktplaats geweest is anders werd hij niet in een zo vroegtijdig stadium genoemd. Bekend is ook dat de koningen van Hongarije zich hier regelmatig hebben opgehouden. Naast de “burgerhuizen” waren er ook meerdere “Edelhöfe” waar de adel zich ophield.

In de loop van de laatste jaren heeft zich het beeld van Neusiedl am See verandert. Er is veel hoogwaardige industrie gekomen en het kan trots zijn op hoogwaardig onderwijs. Het is eveneens “Bezirkshauptstad” . Het inwonertal heeft zich dan ook sinds 1950 verdriedubbelt.

Tot groot geluk van Neusiedeln is veel van de historische gebouwen, kerken, etc. bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden
Alvorens in te gaan op de bezienswaardigheden van Neusiedl am See in het kort iets over de omgeving waar het zich bevindt. Ca. 50 km ten westen van Neusiedl ligt Wenen, naast de hoofdstad van Oostenrijk ook de grootste stad. Neusiedl am See ligt aan de noordkant van de Neusiedler See en in een absoluut vlak land. Opvallend aspect in dit vlakke land zijn de vele wijngaarden. Traditioneel gezien kennen we wijngaarden eigenlijk alleen tegen de zuidhellingen van bergen of hoge heuvels. Hier liggen de wijngaarden in het vlakke land. Dat wijn dus het beste zou groeien tegen hellingen aan lijkt hier een absoluut sprookje want er komen voortreffelijke wijnen uit het Burgenland. Daar waar jaren (tot het grote wijnschandaal waarbij chemische middelen aan de wijnen werden toegevoegd) met name de kwantiteit hoog in het vaandel stond is dat na dit schandaal omgekeerd en is alleen de kwaliteit nog van groot belang. Keuringen op Oostenrijkse wijnen zijn ook bijzonder streng, wellicht zelfs de strengste van Europa. Het komt de wijnen zonder meer ten goede want er worden hier vele bijzonder goede wijnen gemaakt.
Rondom Neusiedl am See treft men overal wijngaarden aan. In Neusiedl zelf vindt men vele wijnhuizen waar men de verschillende wijnen kan proeven.

Zoals de naam al aangeeft ligt Neusiedeln am See aan een meer te weten de Neusiedler See. De gemiddelde diepte van dit meer is ca. drie meter. Voor surfers ideaal want door het vlakke land heeft de wind vrij spel over het water en dat kan behoorlijke golven brengen.
Zoals op de foto te zien is, is een groot deel van het meer verland. Hier groeit riet. Het grote voordeel dat het meer niet zo diep is komt nu ook weer goed van pas want met vorst is het snel een grote ijsvlakte. Met machines gaat men het ijs op en wordt het riet afgesneden. Dit riet wordt dan onder andere weer gebruikt voor dakbedekking.

Neusiedeln am See Tabor

Neusiedeln am See Tabor

Eén van de bezienswaardigheden van Neusiedeln am See is de “Tabor”. De Tabor is een ruïne uit ongeveer 1200 na Chr. Hoe groot het oorspronkelijk is geweest is op dit moment niet te zeggen. Over de oorspronkelijke functie lopen de meningen nogal uiteen. Wel is bekend dat het in later jaren het gebruikt werd als verdedigingswerk. De Tabor staat op de berg waartegen Neusiedeln aan is gebouwd en men heeft dan ook vanaf dit punt een schitterend uitzicht over Neusiedeln en de Neusiedler See. Om verder verval tegen te gaan zijn in de wanden stuiken en bomen geplaatst.

Neusiedeln am See Pestzuil

Neusiedeln am See Pestzuil

In de hoofdstraat (grote winkelstraat die dwars door Neusiedeln heen loopt) treft u halverwege de pestzuil aan die in 1696 werd opgericht. In 1930 is er een vrachtwagen tegenaan gereden en werd hij door de beeldhouwer rupert Edlinger, in 1932, gerestaureerd.

De Stadtpfarrkirche is door de heilige Nikolaus en Gallus geweid. Deze van oorsprong romaanse kerk werd in de jaren 1460-1464 omgebouwd tot een gotische kerk en weer later werden er de barokke delen in aangebracht. Opvallend is de ui-toren die wijst naar een gereformeerde achtergrond terwijl het toch een bij uitstek katholiek gebied is.

Aan de voet van de Kalvarienberg staat de Kalvarienbergkapel. Deze kapel is niet met de auto te bereiken en men kan er alleen te voet komen. Het is een oude kapel die klein is en van binnen niet bijzonder indrukwekkend. Naast de kapel staat een eeuwenoude kastanje. Er staan veel banken waar men kan rusten na de klim naar boven. De klim is het zeker waard, want het uitzicht is bijzonder mooi over Neusiedeln en de Neusiedler See. Bij de kapel staan ook nog de nodige kruizen, welke door bewoners zijn geplaatst.

Naast de oude bezienswaardigheden kan men er boten huren om het meer te bevaren, kan met fietsen huren en bij de info fietsroutekaarten krijgen, is er een binnenzwembad en natuurlijk de mogelijkheid om in het meer te zwemmen, is er een inline-skaterplaats, een “Freizeitpark” waar veel attracties voor kinderen zijn zoals een minigolf, trampoline, siscoscooter, waterautodrom. Tevens kan u nog boten huren om te zeilen, is er een squashhal, kan men surfplanken huren en surflessen volgen evenals zeillessen, tennissen in een hal of buiten-
Kortom in Neusiedeln am See is genoeg te zien, doen en beleven.
Zeker als u een wijnliefhebber bent…. Dan is deze stad een uitstekende uitvalsbasis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *