Wolfsberg

Plaatsen > Kärnten > Wolfsberg

Wolfsberg ligt op een hoogte van 461 meter in bundesland Kärnten. Het telt ongeveer 30.000 inwoners en is de hoofdstad van het Lavanttal. Het ligt op een strategische plaats aan de uitlopers van de Koralpe waardoor het in de bronstijd al een bekende plaats was.

In een oorkonde uit 1007 na Chr. wordt Wolfsberg al genoemd. Oorspronkelijk was deze plaats beroemd om zijn wijnbouw. Wijnen uit deze regio werden zeer geroemd. Maar in 1425 brak er een ziekte onder de druiven uit die alle wijnstokken voorgoed kapot maakte en sindsdien wordt er hier geen wijn meer verbouwd. Na de wijnbouw ging de bevolking zich toeleggen op de verwerking van ijzer wat nog tot op heden een bron van inkomsten is samen met de papierindustrie en een grote schoenenfabriek ten noorden van de stad.

Wolfsberg binnenstad

Wolfsberg binnenstad

De stad wordt doormidden gesneden door de rivier de Lavant. Het stadje zelf loopt tegen een berg op. In het beneden gedeelte van de stad zijn vooral industrie en moderne huizen te vinden terwijl de oude stad, de zogenaamde Obere Stadt zich tegen de berg op bevindt en hier treft men nog oude huizen aan. Hier vindt men ook een brug die de ene kant van het dorp met de andere kant verbindt. Op deze brug staan twee beelden te weten een houten kruisbeeld en een houten beeld van de heilige Johannes Nepomuk. De brug wordt de Fleischbrücke genoemd naar de slagers die hier in vroeger jaren hun vlees trachten te slijten. Rijdt men van het Untere Stadt naar de Obere Stadt dan valt direct het

Wolfsberg binnenstad

Wolfsberg binnenstad

Schloss Wolfsberg op. Al in de 12e eeuw werd dit slot geroemd om zijn goede vestingsbouw. De bevolking had hier groot profijt van toen de Turken en Hongaren de stad belegerden. Zij kregen geen kans de burcht in te nemen. Toen in de 19e eeuw het slot een ‘face-lift’ kreeg werden de stevige fundamenten uit de 15e eeuw in tact gelaten. Het slot is in Tudorstijl gerestaureerd en is in privébezit. Van mei tot oktober worden hier tentoonstellingen gehouden en bezichtigingen van het slot kan na aanmelding tel.: 00-43-(0)4352-236522.

Maar wat de vijanden niet mocht lukken, lukte grote branden wel namelijk de verwoesting van de stad. Gelukkig is de stadskern nog redelijk goed bewaard gebleven.

In de Untere Stadt aan de westelijke kant vindt u Schloss Bayerhofen. Dit slot werd in 1566 gebouwd, een vesting van de protestanten ten tijde van de hervormingen, en ziet er nog hetzelfde uit. Het slot is in privébezit en niet te bezichtigen.

Aan de Markusplatz, ten westen van de Hohe Platz, staat de Stadtpfarrkirche Heilige Markus uit de 13e eeuw. De kerk is opgetrokken in de laat romaanse stijl.

Bezienswaardig is ook het Rathaus in de Obere Stadt uit 1889.

Wolfsberg Schloss Wolfsberg

Wolfsberg Schloss Wolfsberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *