Kärnten > Bleiburg

Plaatsen > Kärnten  > Bleiburg

Bleiburg, hauptplatzVlak bij de Sloweense grens in het Zuidoosten van Kärnten ligt het plaatsje Bleiburg tegen de rand van de vruchtbare Jaunvelden. Bleiburg ligt in het Jauntal.

Het plaatsje wordt beheerst door een in renaissance stijl verbouwd middeleeuws slot nadat deze door een grote brand bijna geheel werd verwoest. In het kasteel zijn een schitterende kunstverzameling, een imposante bibliotheek en een laatgotische slotkapel. Het slot is in privébezit.

Aan de licht hellende Hauptplatz staan mooie huizen die getuigen uit de tijd dat Bleiburg nog een rijke, welvarende stad was (delven en handel in lood en zink).

Bleiburg dankt zijn naam aan de twee hier boven genoemde feiten: Blei = zink en burg = slot of burcht.

Aan de Hauptplatz bevindt zich de Werner-Berg-Galerie. Werner Berg, woonde, leefde en werkte in de buurt van St. Veit i. Jauntal. Hij werd beroemd in Oostenrijk vanwege zijn olieverfschilderijen en houtsneden. Omdat hij niet buiten Oostenrijk wilde exposeren, heeft hij in Europees verband weinig naamsbekendheid gekregen, in tegenstelling tot Nolens die dit wel deed. Nolens verbleef langere tijd bij Berg en die twee inspireerden elkaar op een bijzondere manier. Dit is ook terug te vinden in hun werken welke regelmatig in dit museum samen te bezichtigen zijn. Opening Berg galerie: mei-oktober dagelijks van 09.00-17.00 uur. Juli-augustus dinsdag en donderdag tot 20.30 uur.

Jaarlijks wordt er in Bleiburg de Bleiburger Wiesenmarkt gehouden die door zijn omvang en variëteit vele bezoekers uit geheel Kärnten om omliggende Bundesländer trekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *