Gösselsdorfer See

Plaatsen > Kärnten  > Gösselsdorfer See

Bij het plaatsje Gösselsdorf, gemeente Eberndorf, ligt te midden van een beschermd natuurgebied de Gösseldorfer See. Toeristisch gezien valt dit meer onder het gebied van Klopeiner See – Süd Kärnten (tot juni 2007 was dit het bekende Klopeiner See Gebiet).

De Gösselsdorfer See ligt op 469 meter boven NAP, is 32 ha groot en heeft een gemiddelde diepte van 1,9 meter terwijl het diepst gemeten punt op 3 meter diepte ligt.

Dit meer is voor een groot gedeelte al dichtgeslibt. Van het oorspronkelijke meer van ongeveer 1 km2 is slechts nog een 32 hectare watervlak over.

Het meer heeft geen bovengrondse toevoeging van water, de toevoer van het water gebeurt voornamelijk door het grondwater. Het overtollige water wordt aan de noordkant van het meer afgevoerd en komt dan in de rivier de Drau terecht.

De Gösselsdorfer See wordt grotendeels omgeven door een brede kraag van riet. De bodem van het meer is rijkelijk voorzien van waterlelies, de gele plomp en veel onderwater planten.

In het zuiden en noorden van het meer is het grotendeels verland waardoor het meer een veenachtig karakter heeft gekregen. Het hoge gehalte aan humuszuren veroorzaakt de bruinige kleur van het water. Uit het oogpunt van de fauna is het meer van grote betekenis voor met name de vogelstand. Vele vogels vinden hier hun rust- en broedplaats. De meest voorkomende vogel die u hier tegenkomt om te broeden is de fuut, de wilde eend en de rietvink.

In de Gösselsdorfer See komen 11 verschillende vissoorten voor. In 1970 werd er onder andere de zilverkarper uitgezet, maar deze stand loopt terug. Daarentegen doet de karper het bijzonder goed in dit meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *