Klopeiner See

Plaatsen > Kärnten > Klopeiner See

De Klopeiner See, gelegen op 446 meter boven NAP, is een onderdeel van het Kärntner Unterland en is het restant van een voorheel veel groter meer van direct na de ijstijd die het hele gebied tot de huidige plaats Kühnsdorf omvatte.

De Klopeiner See ligt in het toeristische uitgeroepen gebied van de Klopeiner See – Süd Kärnten, voorheen tot juni 2007 het Klopeiner See Gebiet genoemd.

De Klopeiner See is 110,6 ha groot en het diepste punt is op 48 meter terwijl de gemiddelde diepte zo’n 23 meter is. De Klopeiner See heeft tot 28C warm zwemwater, een mediterraan klimaat en perfecte fietsroutes langs 7 meren

Het oorspronkelijke grote meer is merendeels verland en hieruit zijn alleen nog de huidige Klopeiner See en de Kleinsee overgebleven. De zuidoever van de Klopeiner See sluit aan op een conglomeraat hoogvlakte, de zogenaamde Rückersdorfer Platte. De andere oevers zijn omgeven door kiezels en keien, morenen (opeenhoping van bergpuin op de rand of aan het einde van een gletsjer) en sedimenten (afzettingsgesteente bijvoorbeeld afzetting uit water of lucht door ijs) van de voormalige Kühnsdorfer See. Tegenwoordig zien de oevers er anders uit omdat er door mensenhand een hoop strandbaden gemaakt zijn. Karakteristiek voor de Klopeiner See zijn de in de oost en westbocht de krijtbanken.

De Klopeiner See heeft maar een zwakke doorstroming. Slechts enige kleine oppervlakkige toevoegingen van weinig water uit omliggende beekjes en het grondwater komen in dit meer terecht. Daardoor is de Klopeiner See één van de minst doorlopende meren van Kärnten. Afvloeiing van het water gebeurt aan de westzijde en komt in de rivier de Drau terecht.

Doordat de Klopeiner See zo beschut ligt en in een prima klimaat, kan de zon het water in het voorjaar en zomer dusdanig verwarmen dat de temperatuur in de zomermaanden wel kan oplopen tot 28°C en tot wel 8 meter diepte.
Dankzij de aanleg van kanalen kan de Klopeiner See zich bogen op een meer met absolute drinkwater kwaliteit.

In de Klopeiner See kunnen tot wel 15 verschillende soorten vis gevangen worden.

De Klopeiner See is sinds jaar en dag beroemd als badplaats voor de Oostenrijkers. Reeds sinds jaren hebben ook de buitenlandse gasten het meer leren kennen alsmede het hele, schitterende gebied rondom de Klopeiner See.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *