Meren in Oostenrijk

Thema’s > Meren in Oostenrijk

Neusiedlersee
Het (ondiepe) grootste steppemeer van Centraal-Europa (320 km²), op de grens met Hongarije. Werelderfgoed dankzij o.a. zeldzame plantengroei, veroorzaakt door de zoute bodem. Een paradijs voor watersporters (jaarlijks opening Surfworld Cup). Het Nationaal Park Neusiedlersee-Seewinkel is ook bekend als een van de belangrijkste vogelparadijzen van Midden-Europa.

Attersee
Heel wat meren zijn gelegen in de driehoek gevormd door de bondslanden Oberösterreich, Salzburgerland en Stiermarken. Het Salzkammergut, zoals de regio noemt, is dan ook een bekoorlijke streek om te ontdekken. De Attersee is met zijn 47 km² het grootste meer van de hele regio. Erg geliefd bij zeilers en surfers, maar ook bij duiken en liefhebbers van waterski.

Hallstätter See
Eén van de 76 meren van het Salzkammergut!, centraal gelegen in een unieke, romantische bergcoulisse. Staat op de lijst van het Werelderfgoed Unesco. Een van de visrijkste wateren van het land. Het meer ligt ruim 500 meter hoog en is tot 125 meter diep. Prima infrastructuur en bijzonder geschikt voor volgende sporten: zwemmen, vissen, kanovaren, rafting en duiken.

Mondsee
Dit 12 km lange meer staat bekend als het warmste van het bondsland. In juli en augustus is het meer gemiddeld 26°C warm! Zonneaanbidders voelen zich hier thuis, net als waterratten (zeilen, surfen, enz).

Traunsee
Meer omgeven door een schitterend berglandschap, het oogt als een fjord. Misschien wel een van de meest bekoorlijke meren van Oostenrijk! Diverse watersportmogelijkheden: zwemmen, duiken, roeien, zeilen, surfen, waterski. Bezoek het romantische kerkje van Traunkirchen met zijn visserskansel of het elegante Gmunden, een prachtig stadje, beroemd door het Gmunder keramiek en het Schloss Orth, waaraan een mooie liefdesgeschiedenis is verbonden. De Traunsee is echt een wolk van een meer!

Wolfgangsee (een deel in Salzbuergerland)
Nog zo’n prachtig – en bekend – meer. Je kunt er heerlijke boottochten maken maar ook zeilen en surfen (de wind blaast hier uitstekend!). Ook hier is het water ’s zomers lekker warm. Bezoek in de buurt ook de schilderachtige plekjes als Sankt-Gilgen (geboorteplaats Mozarts moeder), Sankt-Wolfgang (bekend door de operette ‘Het witte paard’) en Strobl.

Faaker See
Ook Kärnten is een regio met tientallen oogverblindende meren. De Faaker See is er een van de meest authentieke. Dit meer lokt met warme temperaturen (het water is er gemiddeld 26°C). Je kunt er heerlijk zwemmen. In de buurt kun je ook genieten van vele culturele evenementen op de burchtruïne Finkenstein en je ontdekt er ook een prachtig panorama. Langs dit meer situeren zich ook 12 stranden – en is er veel (sportief) vakantievermaak.

Klopeiner See
In het zuiden van Kärnten, een warm meer (28°C!). Gezinsvriendelijk, tal van stranden. In de buurt bevinden zich de grootste druipsteengrotten van Oostenrijk (kleed je hiervoor warm aan!). Duiken, vissen, talrijke campings (een natuurkampeerterrein), bootverhuur.

Millstätter See
Bij de Belgen erg populair meer. Aan de boorden van dit tot 26°C warm meer, heerst ’s zomers een mediterrane sfeer. Het op één na grootste meer van Kärnten én het diepste (tot 141 m diep). Erg geliefd voor gezinsvakanties. Watersportparadijs (zeilen, waterski, surfen, duiken, ‘banaanritjes’, paragliden) en een twaalftal stranden.

Ossiacher See
Het derde grote zwemparadijs van Kärnten is het ideale oord voor zeilers en surfers en biedt bovendien ook vele attracties voor groot en klein. Wat dacht u bijvoorbeeld van de langste waterglijbaan van Kärnten ? Een favoriete excursie is de burchtruine Landskron (met apenberg en roofvogeltoren).

Weissensee
Hoogstgelegen meer van Kärnten (1.000 m), met tot max. 24°C warm water. Erg zuiver water, paradijs voor duikers (en vissers). Grotendeels beschermd natuurgebied (zwemmen toegelaten). Diverse watersportmogelijkheden (surfen, duiken, banaanrijden’, waterski), twee stranden.

Wörthersee
Grootste én bekendste meer van Kärnten, tal van films en tv-feuilletons werden hier gedraaid. Diverse mondaine oorden zoals Velden (casino) en Pörtschach. Het meer is 17 km lang, tot 1,6 km breed en ’s zomers tot 27° C warm. Vakantieparadijs. Je vindt er 18 stranden met aan de oostelijke oever het grootste strand aan een binnenmeer in Europa.

Seenland
Het Salzburger Seenland situeert zich ten noorden van de Mozartstad, in het Alpenvoorland. Naast de bekoorlijke Wallersee ontdek je in deze minder bekende vakantieregio nog de drie heerlijke Trumer-meren. Klein maar fijn is ook de Fuschlsee aan de rand van het Salzkammergut. Zell am See blijft een heerlijke vakantiestek, met de Zellersee, waar je eveneens terecht kunt voor een waaier zomerse watersportmogelijkheden.

Achensee
Een schitterend meer, ontstaan uit gletsjers, met een oppervlakte van 719 ha. Alle mogelijke watersporten (surfen, zeilen, duiken, zwemmen, roeien, hengelen), twee stranden. De doorsnee watertemperatuur bedraagt 19°C. Camping, tal van hotels en restaurants.

Plansee
Na de Achensee het grootste meer van Tirol. Ruime kampeermogelijkheden, doorsnee temperatuur 21°C. Erg helder meer.
Meer informatie op onze pagina over de Plansee

Thiersee
Een van de zuiverste meren in heel Oostenrijk en met zijn 24°C warme water ook één van de warmste meren van Tirol. Toegankelijk van juni tot september.
Meer info : www.thiersee.com

Bodensee
Een van de grootste (538 km²) meren van Europa. Het grenst aan drie landen, buiten Oostenrijk aan Duitsland en Zwitserland. Veel watesportvermaak, mooie boottochten (o.a. naar bloemeneiland Mainau) wenken. Slechts 38 km² is Oostenrijkse bodem, Bregenz is de belangrijkste Oostenrijkse stad aan het meer.

Schwarzsee
De Schwarszee is een meer bij Kitzbühel. De Swarzsee is een warm meer, vlak bij de plaats Kitzbühl onder Salzburg. In de Swarzsee is het heerlijk zwemmen. Het water is verrukkelijk, speciaal voor reuma patiënten. De plaatselijke bevolking noemt het liefkozend: “Die Schwarze, sie ist Lauw/warm”.
Het is niet zo’n groot meer,maar wel erg diep, er is een heerlijk strandbad bij, je kunt er helemaal omheenlopen.

Hier volgen enkele doorsnee water temperaturen van een paar Oostenrijkse meren:

juni juli augustus september

  • Wörthersee (Kärnten) 23° C 24° C 25° C 21° C
  • Neusiedlersee (Burgenland) 23° C 26° C 26° C 23° C
  • Mondsee (Ober Oostenrijk) 19° C 23° C 22° C 18° C

Bronnen

  • Pagina met bijdragen van Jeanne Hollestein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *