Maria Saal

Plaatsen > Kärnten > Maria Saal

Maria Saal is een eeuwenoud dorpje dat ongeveer 5 km ten noorden van Klagenfurt ligt op een hoogte van 505 m boven NAP. Het telt ongeveer 3.500 inwoners. Om iets van de geschiedenis van Kärnten te leren kennen is een bezoek aan dit dorp zeker aan te bevelen.

In Maria Saal bevindt zich het oudste kerkje van Kärnten dat reeds in 750 n.Chr is geweid door bisschop Modustus die weer door het bisdom in Salzburg hierheen werd gezonden om hier een kerk te stichten. Destijds was het nog een bescheiden kerkje doch tegenwoordig, mede door de toeloop van de vele pelgrims die het graf van Modustus tot pelgrimsoord hebben gemaakt, is er van alles om en heen gebouwd aan kerken en heilige gebouwen. Ook de komst van de Turken is van invloed geweest op de bouw van het geheel. Tenslotte diende de kerk goed beschermd te worden tegen de Turken waartoe er beschermende vestigingswerken rondom de kerk gebouwd werden.

Heden ten dage presenteert het Godshuis zich als een machtig gebouw met twee torens die in de gotische stijl zijn uitgevoerd. In het centraal koor bevindt zich het hoogaltaar in barokke stijl dat uit 1714 stamt. In het midden van het koor is een genadebeeld in laatgotische stijl geplaatst dat reeds in 1425 werd gemaakt. Aan de wanden van het koor zijn fresco’s aangebracht die uit de 15e eeuw stammen. Op en buitenmuren van de kerk zijn werken aangebracht om de boze geesten buiten te sluiten. In een van de torens hangt de Maria Saalerin, de grootste klok van Kärnten die in 1687 is gemaakt uit de Turkse kanonnen en kogels die tot dit doel werden omgesmolten.

In het Proosdij, bij de Dom, is tegenwoordig een meubelmuseum ondergebracht dat alleen in juli en augustus dagelijks te bezoeken is tussen 10.00 en 16.00 uur.

In Maria Saal bevindt zich ook het ‘Karntner Freilichtmuseum’, waar men oude boerderijen kan bezichtigen uit geheel Kärnten. Ze zijn daar opnieuw geplaatst en ingericht zodat men hiermee een goed inzcht krijgt van het leven en werken van de Kärnter bevolking uit de afgelopen honderden jaren. Het museum is dagelijks geopend van mei tot half oktober van 10.00-18.00 uur.

Iets buiten Maria Saal op de weg naar St. Veit an der Glan, staat direct naast de straat de ‘Hertogstoel’. Op deze stoel die geheel uit steen is opgebouwd werden vroeger in de middeleeuwen de hertogen van Kärnten ingehuldigd. Op de stoel werd ook recht gesproken en werden gunsten verleend.  Op moment van dit schrijven (april 2007) staat de plaats van de stoel hevig ter discussie omdat hij nu te dicht langs de weg zou liggen. Het is dan ook zeer de vraag of deze stoel binnen afzienbare tijd nog op deze plaats zal blijven staan of ergens anders terecht komt. (Zodra hier meer over bekend is, zullen wij het op deze site aanpassen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *