St. Paul in Lavanttal

Plaatsen > St. Paul in Lavanttal

St. Paul in Lavanttal ligt in Bundesland Kärnten op 412 meter hoogte en telt ongeveer 4.000 inwoners.

Dit dorp is beroemd om zijn in 1091 gebouwd Benedictijner Stift von St. Paul, gebouwd door graaf Engelbert I van Spanheim. Het Stift is op de plaats gekomen waar vroeger een burcht stond. Het behoort samen met het Stift van Ossiach en Millstatt tot de grootste van Kärnten.

De Stiftskerk is een machtige Romeinse basiliek waarin met zo ongeveer alle bouwstijlen kan terugvinden, met talrijke sacrale, kunstschatten en fresco’s. In 1700 werd het Stiftsgebouw afgebouwd dat tevens een groot hof omsloot. In 1782 werd het Stift opgeheven op last van keizer Joseph II, maar in 1802 werd het weer heropent door de benedictijner monnik St. Blasien die uit het Schwarzwald hier neerstreek. Hij bracht kunstschatten, waardevolle boeken en vele schilderijen met zich mee. Deze kostbare verzameling gaf het Stift de naam van ‘Schatzhaus Kärntens’.

Uit de 12e eeuw stamt de abdijkerk en aan drie kanten omsloten door de kloostergebouwen. Onder de apsis liggen 15 Habsburgers uit de 13e en 14e eeuw begraven.

 In het museum van het Stift worden geregeld exposities gehouden.

Het museum is geopend van mei tot oktober dagelijks van 09.00-17.00 uur. In deze tijd worden er ook rondleidingen door het Stift gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *