Landbouw

Thema’s > Landbouw

De belangrijkste landbouwgebieden van Oostenrijk liggen in het noorden en noordoosten van het land. Dit zijn de lagere en vlakkere gebieden. Naast het verbouwen van aardappelen, maïs, granen en suikerbieten zijn fruit en wijndruiven de belangrijkste gewassen. De zonrijke en warme hellingen van het middelgebergte zijn zeer geschikt voor de wijnbouw. De opbrengst van de landbouw voorziet voor ongeveer 90 procent in de eigen behoefte van het land.

In het hooggebergte vindt veeteelt plaats en landbouw voor voornamelijk eigen gebruik. De veehouderij wordt met name op de moeilijk te bereiken alpenweiden (almen) uitgeoefend. In de zomer verblijft het vee op de alpenweiden en in de herfst worden de kuddes terug naar de dorpen gehaald. Dit betekent dat dit een zeer extensieve vorm van veeteelt is. Veehouderij neemt in Oostenrijk een belangrijke plaats in en is van een grotere omvang dan de rest van de agrarische sector (hier valt ook bosbouw onder).

Zoals in de meeste geïndustrialiseerde landen is de landbouw niet meer de belangrijkste sector, zoals dit een tiental jaren geleden het geval nog was. In de periode 1971-1997 liep het aantal mensen die werk vond in de land- en bosbouw sterk terug. Vele traditionele en kleine landbouwbedrijven kunnen tegenwoordig alleen nog maar bestaan van neveninkomsten uit de toeristische sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *