Skitoeren

Thema’s > Skitoeren

Skitoeren is een combinatie van wandeltochten en skiën. Skitoeren combineert een stevige bergwandeling met klimmen (soms neigt het tot alpinisme). Na alle gedane arbeid wacht de beloiing in de vorm van een mooie afdaling langs een ongerepte off-piste.

Voor een veilige beoefening is een goede conditie noodzakelijk. U draagt zelf uw materiaal (ski’s e.d.) naar de top. Uiteraard is de ene tocht minder belastend dan de andere, maar een basisconditie is zeker vereist.

Er bestaat speciaal materiaal voor het beoefenen van Skitoeren. U heeft Freerideski´s met toerbindingen en harschijzers nodig. Meestal worden er speciale vellen onder de brede ski’s geplakt om grip op de sneeuw te krijgen bij het klimmen. Ook zijn er speciale rugzakken om ski’s mee de berg op te nemen. Uiteraard kan ook de lawinepieper en een lawineschep niet ontbreken.

Omwille van de veiligheid dient skitoeren altijd plaats te vinden in een groep met een ervaren berggids. De gids dient een goede kennis te hebben van lawinekunde, materiaalkunde, didactiek, groepsdynamica, recht en tochtenplanning.

Skitoeren onderscheidt zich van freeride- en offpiste skiën door het respect voor het milieu. Bij freeride- en offpiste skiën laten de deelnemers zich door helikopters op de berg afzetten. Omdat bij skitoeren ook geen dieselmotor draait om de skiërs de berg op te slepen en er geen helikopter wordt ingezet is skitoeren populair onder eco-toeristen.

Skitoeren kent natuurlijk ook negatieve aspecten: afhankelijk van de tochtplanning is er vaak geen café onderweg en ook het eten in een leuk restaurant ontbreekt regelmatig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *