Vissen in Oostenrijk

Thema’s > Vissen in Oostenrijk

De afgelopen honderd jaar hebben menselijke invloeden, zoals het bouwen van waterkrachtcentrales en verspillende wateractiviteiten, er voor gezorgd dat het voortbestaan van diverse vissoorten in Oostenrijk wordt bedreigd. Daarnaast moet de watervervuiling ook niet onderschat worden, want dit is naast het leegvissen van rivieren en meren ook een belangrijke oorzaak van de teruggang van het aantal vissoorten.

Vergeleken met de Europese landen die gericht zijn op het diepwatervissen, is de Oostenrijkse visserij minder belangrijk. Toch bedraagt de productie van de visserijsector nog 2 miljard euro per jaar.

Per jaar wordt er in kweekcentra voor ongeveer 4.800 ton vis gekweekt. Daarvan gaat 3.400 ton naar de consument en de verwerkende industrie en 1.400 ton wordt voor nieuwe uitzet gebruikt. De karper- en forellenproductie is de belangrijkste activiteit. Er zijn ongeveer 190 karperkwekerijen, 232 forellenkwekerijen en 1 rivierkreeftenkwekerij. In de kweekcentra werken ongeveer 660 werknemers en 340 parttime- en seizoenmedewerkers. Hiervan werkt 10 procent in de verwerkende industrie.

Om overbevissing van de rivieren en meren tegen te gaan wordt het tekort aangevuld door het opnieuw uitzetten van vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *