Voetbal in Oostenrijk

Thema’s > Voetbal in Oostenrijk
Er is in Nederland en Vlaanderen weinig bekend over het nationale voetbalgebeuren in Oostenrijk. De kennis blijft beperkt tot het in 2008 gehouden EK voetbal dat in Zwitserland en Oostenrijk gehouden werd.

Eerste sport
Tijdens de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn heeft Oostenrijk een groot aantal medailles binnengehaald, daarmee is het één der grootste wintersportlanden ter wereld. Op de derde plaats is de sportequipe terug te vinden met negen gouden, zeven zilveren en zeven bronzen medailles. Ter vergelijking: Nederland eindigde op de tiende plaats in het medailleklassement met veertien maal minder eremetaal. De conclusie kan zijn dat Oostenrijk slechts alleen leeft voor de wintersporten. Dit is toch niet het geval.

Voetbal is sport nummer één in Oostenrijk. In de winter leeft de bevolking inderdaad voor het skiën, maar dan is het ook te koud om op de tribunes te zitten.

Alpenleague
Het Europees Kampioenschap wordt georganiseerd zoals Nederland en België dat deden in 2000. Het is zaak voor Oostenrijk en compagnon Zwitserland dat succesvol verlopen EK te evenaren. Een andere overeenkomst met Nederland en België heeft betrekking tot de nationale voetbalcompetities van de landen. Ook in de Alpenlanden wordt gesproken over een samensmelting van de tienkoppige leagues. Dit om de kwaliteit te verbeteren. In Oostenrijk zijn Austria Wien en Red Bull Salzburg een klasse apart, met daarachter een gapend gat.

Het contrast in de top
Het afgelopen seizoen veroverde Schinkels met Austria Wien de dubbel in Oostenrijk. Concurrent Red Bull Salzburg werd runner-up, wat voorlopig de laatste keer kan zijn geweest. Want het contrast tussen de topploegen is momenteel groot. Austria verloor haar hoofdsponsor, en Salzburg heeft met drankgigant Red Bull een fortuin aan transfergeld beschikbaar gekregen. Het leidde de komst van Lothar Matthäus en Giovanni Trapattoni in, respectievelijk als trainer en technisch directeur. Het ervaren duo haalde een zestal spelers uit het buitenland. Zo werd Niko Kovac uit de Duitse Bundesliga geplukt en kocht Salzburg Johan Vonlanthen van PSV.

Haaks hierop staat het noodgedwongen beleid van Austria Wien. Geldgebrek ligt ten grondslag aan doorstromende jeugdspelers bij de titelverdediger. Austria Wien moet het hebben van jonge Oostenrijkse spelers, want die zijn goedkoop. Bij Austria spelen twee Nederlanders: verdediger Delano Hill, en doelman Jelle ten Rouwelaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *