Fietstocht: Donauradweg

Tochten > Fietstocht: Donauradweg

Langs de Donau fietsen is een plezier voor het hele gezin. De tocht voert vanaf Passau over Wenen naar de staatsgrens vlakbij Hainburg. Een prachtige, landschappelijke tocht met schilderachtige historische stadjes en dorpjes maakt deze fietstocht zo bijzonder.

Lengte: 434 km (Passau – Wenen 325 km)
Hoogteverschillen: 118 meter
De Donauradweg is een vlakke weg en voor 90% autovrij. Voor deze route moet u de borden volgen met: OÖ: R1 / NÖ: R6 Deze tocht is geschikt voor een gezin met kinderen vanaf 9 jaar.

Bij Passau bereikt de Donau, en met haar natuurlijk ook het fietspad, Oostenrijk. In de omgeving van Passau is het Donaudal omgeven door heuvels.

Engelharszell, met het enige trappistenklooster van Oostenrijk, en de Schlögener Schlinge laten de Donau twee keer van richting veranderen. Deze twee zijn tevens de eerste hoogtepunten van deze tocht.

Oostelijk van Aschach verandert het dal van karakter, de oevers worden vlakker. De wegen waar u nu op fiets, de zogenaamde ‘Treppelwegen’, werden in vroeger tijden belopen door paarden die de boten stroomopwaarts in de Donau voorttrokken.

U fietst voorbij Stift Wilhering en komt in de ‘Landeshauptstadt’ Linz. Linz heeft een spannende combinatie van traditionele en moderne bouw, hetgeen zeker tot een ontdekkingsreis uitnodigt.

Na Linz is de volgende bezienswaardigheid het plaatsje Enns, de oudste stad van Oostenrijk, met zijn hoogbarokke Stift St. Florain.

Hierna fietst u weer langs vruchtbare velden verder totdat vlak voor Grein de Donau zijn weg weer verlegt en de oevers stijl oplopen. De handel en de aangeboden diensten van de loodsen maakte Grein het schilderachtige ‘gouden stadje’ van tegenwoordig.

Vlak na Ybbs kijkt de ‘Wallfahrtskirche Maria Taferl’ vanaf een verhoging op u neer.

Al snel volgt een nog grotere verhoging waarop majesteitelijk het Stift Melk staat welke “de Deur naar Wachau” markeert. Langs de Wachau zijn vruchtbare terrassen met wijngaarden aangelegd. Er liggen idyllische oorden met grote namen als Spitz en Dürnstein. 40 km verder stroomafwaarts ligt Krems. Krems staat op de lijst van wereldcultuurerfgoed van de Unesco en is tevens een internationaal gerenommeerd wijngebied.

U komt langs Klosterneuburg, dat eveneens is gezegend met een prachtig stift. In het wijngebied Wagram, in de buurt van Krems, gedijen op de vruchtbare lössbodem voornamelijk de druiven voor uitstekende witte wijn soorten.

De volgende halteplaats is Wenen.

In aansluiting op uw bezoek aan Wenen voert de Donauradweg naar de regio Auland-Carnuntum. Hier komt u in de wereld van het barokke leven met de prachtige kastelen zoals het Schloss Hof en beleeft u de tijd van de oude Romeinen in het archeologisch park Carnuntum.

Na uw bezoek in de Romeinse tijd fietst u verder door een klein dynamisch wijnbouwgebied ten zuiden van de Donau.

Tenslotte fietst u door een schitterend rivierenland door naar de oostelijke grens van Oostenrijk via het beschermd Nationalpark Donau-Auen.

Absolute bezienswaardigheden op deze tocht zijn:

Wiener Donauinsel Schloss Schönbrunn, Wien Lorcher Basilika, Enns Stift Engelszell, Engelhartszell Alter Dom-Ignatiuskirche, Linz Donaukraftwerk Ybbs-Persenbeug Stift Melk Krems Egon-Schiele-Museum Archäologischer Park, Carnuntum

Voor meer informatie over deze tocht kunt u contact opnemen met:
OÖ TOURISMUS INFORMATION
A-4041 Linz, Freistädter Straße 119
Tel.: +43(0)732/22 10 22, Fax: +43(0)732/7277-701
info@oberoesterreich.at , http://www.oberoesterreich.at

DONAU NIEDERÖSTERREICH
A-3620 Spitz/Donau, Schlossgasse 3
Phone: +43(0)2713/300 60-60, Fax: +43(0)2713/300 60-30
urlaub@donau.com , http://www.donau.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *