Tirol > Ehrwald

Plaatsen > Tirol> Ehrwald

Ehrwald ligt net over de Duits – Oostenrijkse grens in het noorden van Tirol, letterlijk in de schaduw van de Zugspitze, Duitslands hoogste berg en enige Gletsjer (2963 meter). Een aantal andere dorpjes in dit gebied met namen om van te watertanden: Biberwier, Bichelbach, Bergwang en Lermoos in dezelfde valei vormen samen met Ehrwald de Tiroler Zugspitz Arena. Ehrwald is met 2300 inwoners het grootste dorp van deze arena.

Rondom de Zugspitze-gletsjer (3.000 m) vindt u het meest sneeuwzekere én zonnigste skigebied van Oostenrijk. In dit gebied zijn maar liefst 12 skidorpen aangesloten, waarvan Ehrwald op 1000 meter hoogte, aan de voet van de gletsjer, het meest gunstig gelegen dorp is. Met de Happy Ski Card hebt u 260 kilometer aan pisten tot uw beschikking.

In de twee eigen skigebieden van Ehrwald, de Ehrwalder Alm met een funpark en de Sonnenhang, vind u diverse liften met zo`n 30 km aan afdalingen. In Ehrwald werd in 2007 de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift „Gaistal” naar de Ehrwalder Alm in gebruik genomen. De stoetjeslift is uitgerust met overkappingen en verwarmde zittingen en kan per uur zo’n 2.00 personen vervoeren.

De Zugspitze baan is een van de grootste cabineliften van Europa die u in één keer op bijna 3000 meter hoogte brengt. Het Zugspitze-plateau is vanwege de grote hoogte superzonnig en sneeuwzeker tot ver na het eigenlijke skiseizoen. u skiet hier soms letterlijk met uw hoofd in de wolken.

Dit plateau is ideaal voor de beginnende en (ver)gevorderde skiërs en heel populair bij snowboarders vanwege het funpark met halfpipe.

Ook in de zomer is Ehrwald de moeite waard. Het heeft vele sportfaciliteiten: een tennishal, rodelbaan, kunstijsbaan, ijsstokschieten en een Hallenbad met fitnesscentrum en sauna.

Dit tiroler noord-Alpen dorp ligt op duizend meter hoogte in het Wettersteingebirge en biedt met de Ehrwalder-Alm een easy going en afwisselend pisten areaal. Éénentwintig kilometer aan pisten, een heftige alpine setting in een aangename atmosfeer. Maar dat is natuurlijk niet genoeg, Ehrwald heeft namelijk ook een funpark van het type ‘Betterpark’. Als u daarmee niet bekend bent zie dan www.betterparks.at . Op de achterzijde van een postzegel: Betterparks is een concept park voor freestyle-snowboard en free-ski. Het is voor wintersportgebieden een bijzonder kostbare aangelegenheid er een funpark op na te houden en dat ook nog eens goed te prepareren dag in dag uit. Zodoende zijn er van dit soort projectbedrijfjes ontstaan die het voor gebieden laagdrempeliger maken er op hun almen een funpark het leven in te blazen en, nog veel belanrijker, dit commercieel succesvol uit te buiten, maar dit alles ter zijde.

Eerlijk is eerlijk geen feestend nachtbrakende Mayerhofen-achtige toestanden in Ehrwald, verre van. Maar levend is het wel, de rest moet u er zelf maar van maken. Een dagpas (volwassene) in het hoogseizoen voor de Ehrwalder Almbahn + Tiroler Zugspitz Arena kost € 32,50. Aan sneeuw geen gebrek want de Alpen Noord-kam remt de bewolking van de noordwest stroming af, komende van onze natte Noordzee en pakt daardoor veel sneeuw.

Letterlijk in de achtertuin gelegen is de Zugspitz gletsjer op Duits grondgebied. Wie kent hem niet want laten we er geen doekjes om winden, hier bevindt zich sinds jaar en dag één van de weinige funparken in Europa dat zich echt kan meten met het kaliber funparken uit de States. Hier worden dan ook sinds het begin van de europese snowboard jaartelling film & foto shoot-outs, board camps en verschillende grote freestyle contests georganiseerd. ‘Das Zugspitzplatt’ biedt zeventien kilometer aan piste met een adembenemend 360 graden alpine panorama en twee funparken met een seizoen dat loopt van Oktober tot en met Mei. Ook heeft, of beter gezegd had deze duitse gletsjer een in Europa niet alle dagen voorkomend fenomeen namelijk een superpipe. Om een superpipe te kunnen rijden moet u behoorlijk goed op jeuw board staan, alleen het in de pipe komen is al een kunst op zich. Echter, is een funpark ansich al een dure aangelegenheid voor een wintersport gebied, een superpipe is helemaal een kostbare zaak. Dus die is dan ook vooralsnog opgegeven. Wat er voor terug gekomen is zijn in plaats van één top park, twee top parken. Het ‘Terrain Park Zugspitze’ en het ‘Easy Funpark’. De eerste voor gevorderden, de tweede voor minder gevorderden. Bijvoorbeeld, de railsen in dit ‘easy’ park zijn nooit hoger dan een halve meter en maximaal drie meter lang en de kickers zijn niet van de broekbenattende hoogte zoals in de profi parken. Dit concept van onderscheid in park is een ‘first’ in het Alpen skigelände Europa wijd. Het profi park is ook nog altijd van grote klasse en staat bekend om z’n kickerline met ideaal op elkaar afgestemde sprongen.

Het is tien minuten met de skibus van ‘downtown’ Ehrwald naar het dalstation van de Tiroler Zugspitzbahn. Deze brengt u van 1225 meter naar een hoogte van 2950 meter en ergens in de lucht steekt u de grens over van Oostenrijk naar Duitsland. Dit dalstation is in februari 2003 volledig afgebrand door een nachtelijke electrische storing waarbij vonkoverslag het houten gebouw direct in vuur en vlam ontstak, in augustus van dat zelfde jaar is het in volle glorie heropgebouwd.

Een ander sterke punt van Ehrwald is de centrale ligging in de Tiroler Zugspitz Arena. Wilt u wat anders dan de Ehrwalder Alm of de Zugspitz dan is het eenvoudig en kort skibussen naar het gecombineerde skigebied van Biberwier en Lermoos met in totaal zevenenveertig kilometer piste. Een prachtig stukje historie hier is de nog steeds in gebruik zijnde éénperoons-stoeltjeslift op de ‘Grubig’ al wordt deze aan het einde van dit seizoen vervangen door een nagelnieuwe zespersoons stoeltjeslift de ‘Hochmoos Express’. Een toptent in Ehrwald is ‘Al Castagno’ in het dorpscentrum. Naast culinair genot vindt u hier ook een bijzonder gezellige bar, goede bediening en vollop oostenrijkse Gemütlichkeit.

‘Grenzenloses Schneevergnügen’ zo luidt het Ehrwalder credo op website en in reclame folder. Niets is minder waar want een grens is er meer dan aanwezig, in het voordeel van Ehrwald overigens. Net over de Duits – Oostenrijkse grens in het noorden van Tirol ligt Ehrwald, letterlijk in de schaduw van de Zugspitze, duitslands hoogste berg en enige Gletsjer (2963 meter). Een aantal andere dorpjes met namen om van te watertanden: Biberwier, Bichelbach, Bergwang en Lermoos vormen samen met Ehrwald de Tiroler Zugspitz Arena. Ehrwald is met 2300 inwoners het grootste dorp van deze arena. De nederlandse wintersporter is hier niet bepaald een onbekend verschijnsel. Velen hebben hun weg naar dit pittoreske en sprookjesachtige dal gevonden en velen komen hier ook keer op keer terug, niet zonder reden. Romantisch, kleinschalig, prachtig gelegen en hartelijk, ziedaar enige typeringen van het mooie Ehrwald. Dit tiroler noord-Alpen dorp ligt op duizend meter hoogte in het Wettersteingebirge en biedt met het Ehrwalder-Alm skigebied een aangenaam en afwisselend skipisten areaal. Éénentwintig kilometer aan pisten, een prachtige setting in een vriendelijke atmosfeer. Vijfentwintig kilometer langlaufloipe met aansluiting op nog eens 110 kilometer in de Zugspitz Arena en daarnaast een rodelbaan en funpark op de Ehrwalder Alm maken het dorp tot een compleet en allround wintersport oord waar iedere sneeuwliefhebber z’n ei wel kwijt kan. En aan sneeuw geen gebrek want de Alpen Noord-kam remt de bewolking van de noordwest stroming af, komende van onze natte Noordzee en pakt daardoor veel sneeuw.

Letterlijk in de achtertuin gelegen is de Zugspitz gletsjer op Duits grondgebied. ‘Das Zugspitzplatt’ biedt zeventien kilometer aan piste met een adembenemend 360 graden alpine panorama en twee funparken met een seizoen dat loopt van Oktober tot en met Mei. Het is tien minuten met de skibus van ‘downtown’ Ehrwald naar het dalstation van de Tiroler Zugspitzbahn. Deze brengt u van 1225 meter naar een hoogte van 2950 meter en ergens in de lucht steek u de grens over van Oostenrijk naar Duitsland. Dit dalstation is in februari 2003 volledig afgebrand door een nachtelijke electrische storing waarbij vonkoverslag het houten gebouw direct in vuur en vlam ontstak, in augustus van dat zelfde jaar is het in volle glorie heropgebouwd. De Zugspitze wordt nogal ‘geclaimed’ door het illustere Garmisch Partenkirchen (GAP op de duitse nummerborden). Garmisch en Partenkirchen zijn twee Zuid Bayerische dorpjes die samenspelen en bekend zijn van het schansspringen (skivliegen) op nieuwjaarsdag. Het is een elitair en relatief laag gelegen skigebied dat veel verder van de Zugspitze verwijdert is dan Ehrwald. Met een ‘Zahnradbahn’ van de Bayerischen Zugspitzbahn kan men voor veel geld en tijd van Garmisch naar de Zugspitze vervoerd worden. Naast de neer te tellen Euro’s is het grote verschil in die paar kilometer Alpenland het contrast in atmosfeer tussen de Duitse correct- en zakelijkheid en het zachtmoedige gastvrije Oostenrijkse temperament.

Ehrwalds waarde collega dorpen in de ‘Zugspitz Arena’ zijn van hetzelfde romantische kaliber hetzij kleiner. Het ander sterk punt van Ehrwald is de centrale ligging in de Tiroler Zugspitz Arena. Wilt u wat anders dan de Ehrwalder Alm of de Zugspitze dan is het eenvoudig en kort skibussen naar het gecombineerde skigebied van Biberwier en Lermoos met in totaal zevenenveertig kilometer piste. Een prachtig stukje historie hier is de nog steeds in gebruik zijnde éénperoons-stoeltjeslift op de ‘Grubig’ al wordt deze aan het einde van dit seizoen vervangen door een nagelnieuwe zespersoons stoeltjeslift de ‘Hochmoos Express’. Met een skipas vanaf drie dagen heeft u automatisch toegang tot alle liften in de gehele Tiroler Zugspitz Arena. In Ehrwald heeft u dus naast het heerlijke plaatsje zelf ook nog een prachtig dal met een qualitatief hoogstaande wintersport infrastructuur aan uw voeten liggen.

Al willen we niet de kroon te steken naar Gault Millot of Michelin, toch is het hier op z’n plaats een vette tip te geven voor ‘Al Castagno’ in het dorpscentrum van Ehrwald. Naast culinair genot vindt men hier ook een bijzonder gezellige bar, goede bediening en vollop oostenrijkse Gemütlichkeit.

Pagina met bijdrage van Bastiaan Venselaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *