St. Veit a.d. Glan

Plaatsen > Kärnten> St. Veit a.d. Glan

Sankt Veit an der Glan is een gemeente in Kärnten, in het gelijknamige district Sankt Veit an der Glan. De gemeente heeft ongeveer 12.000 inwoners.

St Veit overzicht Hauptplatz

St Veit overzicht Hauptplatz

Volgens een legende is de naam van het stadje afkomstig van de Heilige Veit of Sint Vitus. Toen de Hongaren Friesach belegerden verscheen St.Vitus in een droom aan de opperbevelhebber van Kärnten. Deze beloofde bij een overwinning een kerk te bouwen en bij deze kerk ontstond later de nederzetting die de naam van de Heilige kreeg.

Van de 12e tot de 16e eeuw na Chr. was St. Veit a.d. Glan de hoofdstand van Kärnten. Keizer Maximilian I bracht hierin verandering en maakte in 1518 Klagenfurt tot hoofdstad, omdat hij verbolgen was over het feit dat de bestuurders en bewoners van St. Veit a.d. Glan zich achter de boeren schaarde die in opstand kwamen tegen het strenge katholieke gezag en het protestantisme aanhingen.

St Veit steegje langs de stadwallen

St Veit steegje langs de stadwallen

In de 12e eeuw werd het stadje met stadswallen omgeven die tot op de dag van vandaag nog grotendeels aanwezig zijn. Jammer genoeg zijn de stadspoorten in de loop der jaren verdwenen. Binnen de stadwallen ligt het centrum van de stad, dat zeker de moeite van een bezoek waard is. Het wordt gevormd door de Hauptplatz en de Unterplatz waar vele oude 18e en 19e eeuwse huizen nog steeds bewoond worden.

De stad lag aan een belangrijke handelsroute van Triest en Venetië naar Wenen en dit, mede met het monopoly dat ze zich hadden verworven in de ijzerhandel, maakte het een bijzonder welvarende stad, hetgeen terug te vinden is in de rijke bouw van de huizen. Uit die tijd stammen ook de ‘Wiesenmarkten’, welke nog heden ten dage worden gehouden niet alleen in St. Veit a.d. Glan maar op vele andere plaatsen ook (zie evenementen). Naast de veehandel is er een jaarmarkt waar de boeren hun zelf verbouwde en daaruit voortvloeiende producten verkopen, maar ook een rommelmarkt is er aanwezig. De middenstand heeft er uiteraard ook de nodige kramen staan.

Aan het eind van de 15e eeuw werd St. Veit a.d. Glan regelmatig door de Turken en Hongaren overvallen. Zeven grote branden verwoestten de stad, maar telkens wist het zich weer op te richten en werd alles weer herbouwd, daarbij rekening houdende met zijn rijke historische verleden.
St. Veit a.d. Glan is door zijn verleden in de loop der tijden omringt door burchten en kastelen. De beroemdste van hiervan is de Burg Hochosterwitz.

Hauptplatz

St Veit binnenplaats Rathaus

St Veit binnenplaats Rathaus

Na de laatste grote brand in 1829 werden alle gevels van de huizen gelegen aan de Hauptplatz vernieuwd. Het Rathaus (15e eeuw) beheerst het beeld van de Hauptaplatz. Heel mooi in dit gebouw is ook de

St Veit binnenplaats Rathaus

St Veit binnenplaats Rathaus

raadszaal met zijn barokke muren en gotische zuilen. Als men de deuren binnenkomt dan betreedt men meteen een portaal dat een hele bijzondere uitstraling heeft. Dit is gebouwd in 1540 en voorzien van arcaden in drie etages met zwierige graffito-ornamenten. Aan de buitenkant is het gebouw is rijk gedecoreerd in de barokke stijl.

Aan het begin van het plein staat de Schusselbrunnen afkomstig uit de 16e eeuw. In deze bron zijn is een antieke marmeren schaal geïntegreerd uit de Romeinse tijd die in de omgeving is gevonden. Aan het andere einde van de Hauptplatz treft men aan en de driedelige “Walther-von-der-Vogel-weide-Brunnen’ uit 1676. Deze bron heeft zijn naam in 1960 gekregen toen het

St Veit pestsäule

St Veit pestsäule

met de status van de minstrelen verenigd werd. Beroemde minstrelen bezochten de stad met de regelmaat van de klok vanwege de grootste feesten en partijen die in de hertogelijke burcht werden gegeven. In het midden van de Hauptplatz staat de Pestsaule gemaakt in 1715 door Angelo de Putto. Op de marmeren voet staat de keizerlijke adelaar en aan de oostkant van het altaartafel is een 17-eeuwse beschermheilige tegen de pest uitgebeeld en op de slanke obelisk ziet u verder figuren van de Drie-eenheid.

Herzogsburg
In de stadsmuur staat een huis stammende uit de 16e eeuw waar vroeger de wapens en de munitie van de stad lagen opgeslagen. Er wordt beweerd dat dit gebouw in de middeleeuwen toebehoorde aan de hertog, maar dit is tot op heden zeer omstreden.
De Herzorgsburg is te bezoeken nadat u zich bij het Rathaus heeft aangemeld (tel. 04212-5555668).

Museum St. Veit
In dit museumgebouw zijn meerdere musea ondergebracht waar onder:

  • het verkeersmuseum met zijn nostalgische wegen en smalspoor locomotieven;
  • het stadsmuseum met zijn regionaal gerichte verzamelingen, waaronder een poppententoonstelling en een muntenkabinet.
  • Geschichte der Trabanten. Hier laat men zien de schutterscompagnie van de Zwitserse Garde die onder de paus diende.
    Hauptplatz, dagelijks geopend van april – oktober van 09.00-18.00 uur

Boodschappen zijn goed te doen bij de Hauptplatz waar men in de mooie herenhuizen vele winkels vindt. Aan te bevelen is om een bezoekje te brengen aan een van de boerderijen die gelegen zijn rond St. Veit a.d. Glan en waar de boeren u graag hun zelfgemaakte waren te koop aanbieden. Beroemd is de Ziegenkäse uit deze regio.

Hotel St Veit

Hotel St Veit

Komt u de stad binnenrijden op zoek naar een parkeerplaats dan kan het haast niet anders of u stuit op het super moderne Hotel St. Veit, opgetrokken uit glasmozaïek. Laat u niet misleiden, het stadje zelf is uiterst charmant met zijn oude, mooie bewerkte antieke huizen. En ach….. smaken verschillen.

In de omgeving kunt u een leuke fietstocht maken Fietstocht St. Veit a.d. Glan tot Klagenfurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *