Turnersee

Plaatsen > Kärnten > Turnersee

Klopeinersee Regio

Klopeinersee Regio

Ten zuiden van de Klopeiner See ligt in de zogenaamde Rückersdorfer Platte van Bundesland Kärnten, de Turnersee. De Turnersee is één van de zeven meren die behoren tot het toeristisch uitgeroepen gebied van Klopeiner See – Süd Kärnten (tot juni 2007 Klopeiner See Gebiet).

De Turnersee ligt 481 meter boven NAP, is 44,16 ha groot en het diepste punt is 13 meter. De gemiddelde diepte van dit meer is 7,5 meter.

De Turnersee is een overblijfsel van een groot meer uit de periode direct na de ijstijd, dat eveneens de weiden van Sablatnigmoor omvatte en daarmee 9 km2 groot was. Terwijl in de loop der tijden de weiden van Sablatnigmoor droog zijn komen te liggen (Sablatnigmoor is heden ten dage een beschermd natuurgebied waar vele trekvogels hun rustpunt vinden en dat 240 ha groot is) is de Turnersee als een vrije watervlakte gebleven.

uitzicht Hochobir en Tunersee

uitzicht Hochobir en Tunersee

Doordat het meer zeer beschermd ligt bereikt het water in de zomer wel een temperatuur van 25 graden. Ondanks de vele badplaatsen die gecreëerd zijn langs het meer heeft het toch een hele natuurlijke uitstraling omdat op grote delen van de oevers riet en onderwaterplanten leven.

Voor zover bekend leven in de Turnersee 10 verschillende soorten vissen. Bekend hier is de karper die regelmatig wordt gevangen met een gewicht tussen de 12-15 kg. Ondanks dat de karper zich op natuurlijke wijze voorplant wordt hij in dit meer ook nog uitgezet. Ook andere vissen zoals bijvoorbeeld de meerval kan wel tot 1,40 m groot worden.

Rondom de Turnersee liggen de verschillende campings met hun eigen mogelijkheden tot zwemmen, varen (zonder motor) etc. Uiteraard zijn er langs de Turnersee ook openbare strandbaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *