Skien en alcohol

Thema’s > Skien en alcohol

Veel mensen vinden dat ze na een uurtje skiën wel een biertje verdiend hebben. Een veel gehoord argument “Na wat alcohol ben je veel zekerder van jezelf en gaat het skiën een stuk beter.” of “Je gaat toch skiën voor de gezelligheid”.

Maar het gaat lang niet altijd goed. Hoewel exacte cijfers van het aantal ski-ongelukken dat wordt veroorzaakt door drank bij de politie in Oostenrijk en Duitsland ontbreken, wordt in sommige skigebieden de alpenpolitie ingezet in een poging dronken skiërs te weren van de pisten.

In Zuid-Duitsland nemen agenten op vrijwillige basis blaastesten af. In Oostenrijk moeten skiërs blazen nadat ze een ongeluk veroorzaakt hebben. En in het Italiaanse Zuid-Tirol is alcohol op de piste bij wet verboden.

Dat skiën met alcohol op gevaarlijk kan zijn voor de skiër zelf, maar vooral voor anderen, staat buiten kijf. Wie skiet, gaat vaak net zo snel als een brommer en in het verkeer ga je ook niet met alcohol op achter het stuur zitten. Je moet een goede inschatting kunnen maken van de baan en van je snelheid. Dat lukt niet als je gedronken hebt. Onder invloed van alcohol wordt je reactiesnelheid lager, merk je fouten niet onmiddellijk op en reageer je niet adequaat. Signalen uit de omgeving, zoals vlaggen op de piste of aanwijzingen van vrienden, worden niet of veel te laat opgemerkt.

Het gevolg kan zijn dat tijdens een skivakantie andere skiers midden op de piste bruut onderuit geskied worden met minimaal een kapot skipak en een flinke bloeduitstorting, maar ook hersenletsel of zelfs de dood kan als gevolg van een botsing met een dronken skiër optreden.

Kortom: ‘Après-skiën doe je volgens OostenrijkVakantieland.nl ná het skiën’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *