Langlaufen

Thema’s > Langlaufen

Wie zich tijdens de wintervakantie ook nog eens wil richten op zijn gezondheid en uithoudingsvermogen heeft met langlaufen de juiste sport gekozen. De Oostenrijkse langlaufcentra bieden ideale omstandigheden om techniek, uithoudingsvermogen en snelheid te verbeteren. Voor zowel de klassieke langlaufer als de sportieve skater. Naast het langlaufen speelt ook nordic fitness, ook wel „langlaufen zonder ski‘s“ genoemd, een grote rol. 30% van de gewrichten worden tijdens een intensieve wandeltocht d.m.v. de langlaufstokken ontlast. Bij beide sporten worden meer dan 600 spieren getraind! Maar ook het plezier van langlaufen in de ongerepte natuur zorgt voor veel aanhang; het zorgt voor minder stress, het opbouwen van een goede conditie, een heerlijke snelheidsroes en een prettig gevoel in een prachtig besneeuwd natuurlandschap. Skilanglaufen is de winterse variant van duursporten zoals joggen, fietsen of inline-skaten. Ook veel skiërs, die eens iets anders willen dan de piste, ruilen hun ski’s om voor de langere, smallere latten.

Een op de zeven Nederlandse wintersporters koos in 2010 voor wandelen als sportieve activiteit in de sneeuw. Dat bleek uit een online onderzoek van accommodatieverhuurder Belvilla, waarin meer dan 500 websitebezoekers aangaven hoe zij hun wintersportvakantie doorbrengen. Skiën blijft onverminderd populair: ruim de helft van de wintersporters kiest voor de afdaling op de lange latten. Snowboarden is voor tien procent van de ondervraagden de favoriete bezigheid, terwijl vijf procent van de deelnemers kiest voor langlaufen.

Langlaufen en nordic fitness worden aangeboden in 24 aangesloten regio’s en door 26 bedrijven. Alle 26 deelnemende bedrijven, hotels, pensions en vakantiewoningen, beschikken over een drie- tot viersterren niveau en liggen verdeeld over heel Oostenrijk met uitzondering van het Bündesland Wien en Burgenland. Vanzelfsprekend behoren alle grote en bekende Oostenrijkse langlaufcentra, zoals Ramsau (Steiermark), Gailtal (Kärnten), Saalfelden (Salzburgerland) en het Pitz- en Ötztal (Tirol) bij de samenwerking.

Loipenkeurmerk voor langlaufcentra
Om zorg te dragen dat sporters met vertouwen het loipenetwerk van Oostenrijk kunnen gebruiken is er het zogenaamd loipenkeurmerk ontwikkeld dat aan Oostenrijkse langlaufcentra een officiële erkenning verleent.
Deze erkenning geldt niet alleen voor de 24 langlaufcentra, maar ook voor de betrokken bedrijven die te maken hebben met langlaufen en nordic fitness.
Zo moeten accommodaties beschikken over een verwarmde skiruimte voorzien van waxtafel met skihouder en moet men een was- en droogservice aanbieden om de langlaufkleding te kunnen laten reinigen. Ook moet men voldoende informatie voorhanden hebben over de loipes in de regio en de verschillende mogelijkheden op het gebied van langlauf en nordic fitness. Daarnaast is een wellnessruimte met zwembad, sauna en dampbad vereist, net als een aangepast gezond menu voor de sporters met de mogelijkheid van vegetarische gerechten.
In totaal zijn er inmiddels 26 partners die voldoen aan de eisen met een totale capaciteit van 4000 bedden. Wanneer een regio waarbinnen de bedrijven zich bevinden het keurmerk wil ontvangen, moeten zij minimaal beschikken over een loipenetwerk van 30 kilometer met een sneeuwgarantie van 80 dagen. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de preparering, de bewegwijzering van de langlaufroutes met hun moeilijkheidsniveau en de looprichting. Bovendien moet er bij elk begin van een route een panoramabord staan met informatie, voldoende parkeerplaatsen zijn en mag de langlaufschool met verhuur niet ontbreken.

Steiermark paradijs voor langlauf liefhebbers
Liefhebbers van langlaufen worden in het Oostenrijkse Steiermark op hun wenken bediend.  Steiermark  heeft honderden kilometers goed geprepareerde en sneeuwzekere loipes. Als top-bestemming voor actief langlaufen en als organisator van verschillende langlauf-events, zoals bijvoorbeeld de langlauf-wereldbeker, heeft Ramsau, in de regio Dachstein, zich op de kaart gezet. In het plaatsje Ramsau werd in 1999 de wereldkampioenschappen langlaufen gehouden.
Een geweldige service en perfect aangelegde en onderhouden loipes voor het klassieke langlaufen en skaten wordt gegarandeerd door het ‘Steirische Loipengütesiegel’. In de speciale langlaufgebieden van Stiermarken, tussen Ramsau am Dachstein en St. Jakob im Walde beschikt men over maar liefst 593 kilometers aan loipen, waar men zich kan uitleven in zowel de klassieke stijl als in de skatingstijl. Dit kan ook tussen Krakautal en Mariazeller Land: waardoor men beschikt over 2.054 km aan loipen in de gehele deelstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *