Autotocht Kultur in Unterkärnten

Tochten > Autotocht: Kultur in Unterkärnten

Een dagtocht van ongeveer 85 kilometer voert u doorHemmaberg Uitzicht Unterkärnten en staat geheel in het teken van cultuur. Vanaf de ruines uit de steentijd in Griffen naar de vroegchristelijke opgravingen op de Hemmaberg tot aan de geboorte en werkplaatsen van kunstenaars, geleerden en schrijvers uit Kärnten.

Deze tocht begint in Griffen. Bij de druipsteengrotten in de Burgberg van Griffen zijn de oudste resten van een nederzetting uit Kärnten gevonden. Vanuit het centrum gaat het richting het westen naar het Stift Griffen. Deze plek bood bescherming in 1942 aan de uit Griffen afkomstige schrijver Peter Handke. In het Stift is een permanente, kleine tentoonstelling aan hem geweid.

Vanuit het Stift voert de route weer door Griffen heen naar het zuiden richting Ruden. Over de Lippitzbachgraben gaat het verder naar Bleiburg. Deze plaats is beroemd vanwege zijn al honderden jaren oude Wiesenmarkt, die nog steeds jaarlijks in de herfst wordt gehouden. Tevens is Bleiburg bekend zal zijnde de geboorteplaats van een bekende kunstenaar de dansgoeroe Johann Kresnik. Ook de pop-art kunstenares Kiki Kogelnik is hier geboren. Zij ontwierp de ‘stierbron’ die aan de Hauptplatz staat. Vlak naast de ‘Stierbron’ is het Werner Berg museum. Dit museum heeft een permanente tentoonstelling van Werner Berg, van oorsprong een Duitser, die in St. Veit im Jauntal leefde en werkte. Veel houtsnedes en olieverfschilderijen van zijn hand zijn hier te bezichtigen.

Vanaf Bleiburg vervolgt u de weg in zuidwestelijke richting naarvroegchristelijke opgravingen op de Hemmaberg Globlasnitz. Hier voert een weg naar de Hemmaberg. Een beschrijving van Globlasnitz en de Hemmaberg vindt u op deze site onder “Plaats informatie”. Na bezichtiging van de Hemmaberg, en eventueel het museum en het kasteel in Globlasnitz en vervolgt u de weg naar Sittersdorf, Wildenstein en St. Margareten im Rosental naar Ferlach. Hier raden wij u aan een bezoek te brengen aan het museum waar u alles te weten komt over de wereldberoemde Ferlacher geweermakers.

Van hieruit bent u dan in ongeveer 20 minuten in Klagenfurt.

Hemmaberg Bron in Grot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *