Sitterdorf

Plaatsen > Kärnten > Sittersdorf

Sittersdorf gelegen in het zuidoosten van Kärnten ligt op 850 meter hoogte tegen de Sittersdorfer Berg aangevleid.
Sittersdorf had in 2007 ongeveer 2.100 inwoners en 167 mensen hebben in de gemeente zelf of in de Ortschaften een tweede woning. Sittersdorf valt onder het Bezirk Völkermarkt en onder de gemeente vallen de volgende Ortschaften: Altendorf, Blasnitzenberg, Dullach, Goritschach, Hart, Homelitschach, Jerischach, Kleinzapfen, Kristendorf, Miklauzhof, Müllnern, Obernarrach, Pfannsdorf, Pogerschitzen, Polena, Proboj, Rain, Rückersdorf, Sagerberg, Sielach, Sittersdorf, Sonnegg, Tichoja, Weinberg, Wigasnitz, Winkel, Wrießnitz.

Het totale grondgebied van de gemeente Sittersdorf is 44,97 km².
Toeristisch gezien valt Sittersdorf ook onder Klopeiner See – Süd Kärnten (voorheen Klopeiner See Gebiet)

Sittersdorf Kerk

Sittersdorf Kerk

De plaats Sittersdorf is niet zo heel groot en wordt doormidden gesneden door de doorgaande route tussen Eberndorf en bijvoorbeeld Bad Eisenkappel. De bebouwing is gemêleerd, van oudere boerderijen tot grote, moderne huizen. En uiteraard is ook Sittersdorf in het bezit van een kerk. De kerk staat op een geïsoleerde heuvel midden in het dorp en is aan de oostelijke kant verhoogd en wordt middels een brug verbonden met het plateau waarop een grote kerkhofmuur is geplaatst. Het geheel maakt een zeer weerbare indruk. De van oorsprong Romaanse kerk werd in, waarschijnlijk 1690, aan de westelijke toren verbonden en vervolgens tot een driedelig schip verder uitgebouwd. In de gewelven van het middenschip treffen we wandschilderingen aan van Jakob Brollo uit 1891. Het hoogaltaar stam uit de tijd van de Rococo en heeft kwalitatief hoogstaande, uit hout gesneden figuren. Een portretmedaillon van een laat Romeinse grafzerk (vroege 2e eeuw) ligt tegenwoordig in de voorhal van de westelijke toren.
Aan de zuidkant van de kerk staat een uit de Romeinse tijd stammend rond gebouw met een rond koepelgewelf dat tegenwoordig dienst doet als aula voor overleden inwoners van de gemeente Sittersdorf. Dit gebouw stamt uit rond 800 na Chr.
Net als bij veel kerken is het kerkhof ook hier rondom de kerk gelegen.

sittersdorf

sittersdorf

Bij Sittersdorf ligt de Sonnegger See, een geliefd meer dat in de zomermaanden door gemiddeld 600 en op hoogtijdagen door 1500 gasten bezoekt wordt. De Sonnegger See biedt voor jong en oud wat wils, gelegen temidden van een landschap dat zo uit een sprookjesboek overgenomen zou kunnen zijn, helder water, sappige weiden, beschutte bossen en bovenal frisse en gezonde berglucht.
De Sonnegger See is een kunstmatig aangelegd meer. Het bekken werd in 1966 gegraven en aan de oost- en westzijde gesloten door middel van een dam. Rondom het meer zijn ligweiden aangelegd.
De Sonnegger See is 1,7 ha groot en het diepste punt is op 4,5 meter gelegen.
Omdat dit meer pas later kunstmatig is aangelegd heeft de visstand een ondergeschikte rol. Er komen 9 verschillende vissoorten voor waarvan de karper de voornaamste is.

Sittersdorf Vissen

Sittersdorf Vissen

Langs Sittersdorf loopt het riviertje de Vellach, dat uiteindelijk uitmondt in de rivier de Drau. De Vellach is een geliefde plek voor vissers die met het Vliegvissen de forellen uit het water oppikken. U moet om hier te vissen wel een vergunning hebben. Deze kunt u op veel plaatsen krijgen o.a. in het gemeentehuis. Een aantal gemeente zijn een samenwerkingsverband aangegaan, waardoor een 29 km lang visgebied is ontstaan waarbij naast het ‘normale’ vissen voornamelijk het vliegvissen wordt beoefend. Sittersdorf is één van die gemeente die hebben meegewerkt aan het tot stand komen van dit samenwerkingsverband.

Voor veel fiets- en wandeltochten is Sittersdorf het uitgangspunt. Als u een kijkje neemt op de site bij Tochten dan zult u er een aantal tegenkomen. En een tocht met Sittersdorf als uitgangspunt is zeer zeker de moeite waard. Het is een schitterend landschap waar u doorheen komt. Als u ook maar een beetje van de natuur houdt, dan zult u hier optimaal genieten.

sittersdorf glijbaan

sittersdorf glijbaan

Een bezoek aan het Blumen Erlebnispark is ook zeker de moeite waard. Schitterende planten (meer dan 5.000 verschillende soorten) treft u in de prachtige park aan dat een grootte heeft van 40.000 m2. Het Blumen Erlebnispark ligt bijna tegen de Sonnegger See aan. U begrijpt het dus al….. op een warme zomerdag eerst een bezoek aan het Blumen Erlebnispark en vervolgens een heerlijke frisse duik, waarbij de kinderen via de lange glijbaan in het water kunnen plonzen.

Wijnbouw
De Sitterdorfer wijn was tot in 1800 de bekendste Kärntner wijn. Ergens in 1600 heeft deze wijn de Spaanse koning Karl III weer gezond gemaakt. Sindsdien stond deze wijn, Rötel, tot ver buiten de Oostenrijkse grenzen bekend als een heilzame wijn.
Op alle zuidhellingen in het Jauntal rijpten de druiven. Deze Rötel was ook wel

I believe that great happiness awaits those men
Who are born where good wine are to be found
Leonardo da Vinci (1452-1519)

 bekend onder de naam “Sieben-Männer-Wein”. Over de oorsprong van deze naam worden nog veel verschillende, geestige verhalen verteld. Op 28 april 1961 heeft Sittersdorf van de Kärntner Landesregierung de toestemming gekregen om in hun gemeentewapen een druiventros te dragen.
De wijnbouw heeft vele jaren geheel stil gelegen, dit vond zijn oorsprong onder andere in de verandering van het klimaat. Daar waar eens alle zuidhellingen begroeid waren met druivenranken staan nu loof- en naaldbomen. Maar weer hebben we een klimaatsverandering en deze komt de wijnbouw in dit gebied zeer ten goede. Heden ten dage wordt de wijnbouw weer geheel opgepakt. Maar met dien verstande dat er helemaal géén chemische middelen tijdens de groei en verwerking tot wijn worden gebruikt. Het is dus een absoluut gegarandeerde biologische wijn. Het gebied is nog klein maar jaarlijks wordt het steeds weer een beetje meer uitgebreid. En hoewel niet alle wijnkelders uit vroeger jaren behouden zijn gebleven zijn er nog steeds een aantal, waar nu weer een goed gebruik van gemaakt wordt.

Wijnfeest Sittersdorf 2007

Wijnfeest Sittersdorf 2007

Sittersdorf wijnfeest 2007

Sittersdorf wijnfeest 2007

Elke 4e zondag van september worden er de jaarlijkse Sittendorfer wijnfeesten georganiseerd. Waarbij naast het proeven van de nieuwe wijnen de inwendige mens goed verzorgd kan worden met huisgemaakte specialiteiten uit de omgeving.
Meer informatie over Oostenrijkse wijnen vindt u op onze wijnpagina.

Zur Rose met Pany

Zur Rose met Pany

Heeft u na alle in- of ontspannende activiteiten van de dag geen zin meer in koken?
Geen nood! Sittersdorf heeft een uitstekend Gasthof waar u prima kunt eten. Soms moet u na het bestellen even wachten tot het eten wordt opgediend. Maar dat komt omdat alles vers wordt klaargemaakt. En uiteraard weer een volledig menu voor Oostenrijkse prijzen. Gasthof Zur Rose met eigenaar Pany en zijn team heten u van harte welkom. In de zomer kunt u heerlijk buiten op het terras eten en heeft u geluk, dan komt u precies op de avond dat Pany buiten het eten staat te grillen in een omlijsting van echter Kärntner live-muziek. In dit Gasthof is ook gedacht aan de niet-rokers. Voor hen is een aparte ruimte waar zij heerlijk rookvrij hun diner kunnen nuttigen. De keuken is geopend van 12.00-14.00 uur en van 18.00-21.00 uur. Tussen deze tijden door kunt u er altijd kleine gerechten krijgen zoals pizza e.d.

Meer informatie over Sittersdorf en zijn mogelijkheden?
Gemeinde Sittersdorf
Miklauzhof 20
9133 Miklauzhof
Tel.: 00-43-(0)4237-2020
Fax: 00-43-(0)4237-2020-9
e-mail: gemeinde@sittersdorf.at
web: www.sittersdorf.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *