Kärnten > Heiligenblut

Plaatsen > Kärnten > Heiligenblut

Heiligenblut in zomer

Heiligenblut in zomer

Een bekende, en waarschijnlijk de meest gefotografeerde plaats in het uiterste van noordwest Kärnten is Heiligenblut. Heiligenblut ligt op 1.288 meter hoogte. Aan de noordzijde wordt het geflankeerd door de dorpen Uttendorf, Kaprun, Fusch en Rauris die tot de gemeente Salzburg behoren. In het zuidwesten grenst het dan weer aan Osttirol met de plaatsen Kals en Nussdorf/Debant. Heiligenblut ligt in het National Park Hohe Tauern op 1301 meter hoogte. Heiligenblut heeft ca. 1180 inwoners.

De totale gemeente Heiligenblut is 19.350,04 ha en er vallen 11 dorpen onder deze gemeente te weten: Apriach, Aichhorn, Fleiß, Hadergasse, Hof, Pockhorn, Rojach, Schachnern, Untertauern, Winkl en Wolkersdorf.

Zowel in de zomer als de winter is Heiligenblut een bijzonder aantrekkelijke plaats. Er zijn in alle jaargetijden allerhande permanente activiteiten te doen en beleven. Daarnaast worden er jaarlijks verschillende evenementen georganiseerd.

Geschiedenis
De plaatsnaam Heiligenblut houdt de herinnering aan een oude legende levendig. Het betreft hier een Deense prins, Briccius genaamd, die als jong kind met zijn vader mee ging naar Constantinopel om daar mee te helpen tegen de Sarazenen te strijden. Zijn vader stierf echter al na korte tijd, zodat hij daar alleen en ontheemd in den vreemde was. Keizer Andronikus Dukas nam hem onder zijn hoede en was voor hem als een tweede vader.

Heiligenblut in winter

Heiligenblut in winter

Toen hij jaren later terugkeerde naar Denemarken, in pelgrimkleren gekleed, droeg hij onder zijn pij een flesje met een paar druppels van het bloed van Jezus bij zich, wat hij van zijn ´vader´ had meegekregen.
Op zijn weg door de Alpen richting Salzburg werd hij overvallen door een geweldige sneeuwstorm en vervolgens door een lawine. Hij kwam te overlijden. Passerende boeren vonden hem en met een ossenwagen wilde ze hem naar een kerk brengen om hem daar te begraven. Op een gegeven moment bleven de ossen stokstijf staan en waren de boeren genoodzaakt hun dodelijke last ter plekke te begraven. Later werd hier een kapel overheen gebouwd. Pas in 1483 werd er een echte kerk gebouwd. Volgens de overlevering wordt verhaald dat er al verschillende wonderen zijn gebeurd bij het graf.
Hoewel de heilige Briccius nooit in Kärnten heeft gewoond of het heilige woord heeft verkondigd heeft hij er wel het bloed van Christus gebracht. Uiteraard is de kerk die gebouwd is om zijn graf een bekend pelgrimsoord geworden.

Het huidige Heiligenblut
Door haar perfecte ligging, met uitzicht op de Großglockner, het goede klimaat is Heiligenblut een perfecte vakantieplaats. Gemeente en bevolking doen er ook alles aan om het een ieder zo goed mogelijk naar de zin te maken, getuige de vele activiteiten die er georganiseerd worden voor zowel in de zomer als de winterperiode.
Een kleine opsomming van de activiteiten die u in Heiligenblut kunt ondernemen:

Zomer

 • Wandelen
 • WasserGold in het Obere Mölltal
 • Tennis
 • Paardrijden
 • Mountainbiken
 • Wildwatervaren

Winter

 • Skiën – carving – snowboarden – langlaufen
 • Skitochten al dan niet begeleid
 • Arresledetochten
 • Eisstockschieten
 • Rodelen
 • Schaatsen

Maar ook op cultureel gebied kunt u uw hart ophalen in Heiligenblut.
Er is een bijna 400 oude boerderij “Mentlhof” welke nu liefdevol is ingericht als een museum waar u kunt zien en beleven hoe de bergboeren leefden, woonden en werkten. Op deze hoogte van 1.400 meter moest men zelf alles maken, aanleggen en bedenken.

In de het dorpje Apriach, vallende onder de gemeente Heiligenblut staan reeds generaties lang acht molens die het meel malen voor brood. U kunt ze onder ander bereiken door erheen te wandelen via een bijzonder mooie route.

De Alm- en kaasboerderij Kasereck ligt ongeveer 6 kilometer van Heiligenblut en kunt u bereiken via de beroemde Grosßglockner Hochalpenstraße of wandelend vanaf bergstation Schareck richting Heiligenblut. Na deze prachtige autotocht of wandeling kunt u de boerderij bezichtigen, hun waren kopen en tenslotte een bezoek aan het restaurant brengen.

Heiligenblut een gouddelversdorp
Geen gebied in de Hohe Tauern is zo door de berghandel doordrongen als het Rauriser Tal. Al ten tijde van de Kelten en Romeinen werd in het huidige nationaalpark gebied naar goud en zilver gezocht. De eigenlijke goudgolf zette zich eerst halverwege 1500 in. Meer dan 100 jaar lang was Rauris het belangrijkste gebied in Europa voor de gouddelvers. Meer dan 1000 grotten zijn zo ontstaan. Door de concurrentie, het verschuiven van de gletsjer in de 18e en 19e eeuw en zijn moeilijke geologische ligging werd het delven in de hoger gelegen gebieden onrendabel. Al in 1600 was Heiligenblut een gouddelverdorp. Het is in de loop der jaren geheel verwoest. Tegenwoordig is het herbouwd in de oorspronkelijke stijl. Nu kan men er nog steeds ‘goud zoeken’. En met een beetje geluk…..

De gondelbanen die hun vertrekpunt in Heiligenblut hebben brengen u naar het Mittelstation Roßbach-Schareck op 2.604 meter hoogte. Hier vandaan kunt u schitterende wandelingen maken, bijvoorbeeld Große und Kleine Fleißtal, Geotrail, Abstieg Kasereck, en aldoor genieten van het prachtige panorama.

Heiligenblut heeft een overdekt zwembad, en een zogenaamd ´Wellnessbad´ en een drietal massagestudio´s. Er is een 600 meter lange rodelbaan met een verloop van 100 meter.

In Heiligenblut zelf zijn een vijftiental restaurants, een discotheek, en in de directe omgeving negen berghüttes.

Van schapenwol wordt nog steeds allerhande mooie gebruiksvoorwerpen geweven in de weverij. Indien gewenst kunt u hier ook zelf een mooi kleed weven.

Wallfahrtskirche “zum hl. pluet”
De gotische bedevaartskerk is tot ver over de Oostenrijkse grenzen bekent. De kerk werd in 914 gebouwd, precies op de plaats waar de Deense prins Briccius begraven werd.
1271 was voor Heiligenblut een gedenkwaardig jaar omdat toen officieel toestemming werd gegeven om het bloed van Christus te vereren. Hiervoor werd een nieuwe kerk in Heiligenblut gebouwd.

Heiligenblut ligt in het National Park Hohe Tauern. Neemt u eens een kijkje bij plaatsinformatie op deze site, dan komt u nog veel meer tegen wat u in de omgeving van Heiligenblut kunt doen en ondernemen.

Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook contact opnemen met:
Tourismusverband Heiligenblut
Hof 4
A-9844 Heiligenblut
Tel.: +43-4824-2001-21
Fax: 043-4824-2001-43

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *