Rauris

Plaatsen > SalzburgerLand > Rauris

De provincie Salzburgerland in Oostenrijk is meester op meer wapens dan alleen natuurschoon en is niet voor niets in de race voor het organiseren van de Olympische winterspelen in 2014. Het Bundesland Salzburg heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het uithangbord van het Oostenrijkse vakantie areaal. Niet beperkt tot, maar wel heel veel natuurschoon, ondermeer de hoogste bergtoppen van Oostenrijk, een groot deel van het nationaalpark HoheTauern en de hoogste watervallen van Europa. Het heeft echter ook een eclatante hoeveelheid actieve- en sportieve ijzers in het vuur, vertaald in een groot aantal prachtige wintersport oorden waarvan één in het bijzonder.

Het dorp Rauris, gelegen in het indrukwekkende Rauriserdal, het grootste dal van het Bundesland Salzburg. Rauris, dat iets meer dan drieduizend inwoners telt, heeft een rijke historie en een uitgesproken levendige cultuur. In vroeger tijden een welvarend goudzoekers dorp, nu een rustige boerenland gemeente met een op toerisme gerichte inslag. Desondanks is er van het dorp veel oorspronkelijkheid bewaard gebleven en is het verre van een massale toerisme fabriek. Men poogt fanatiek de berg cultuur in stand te houden en de inwoners zijn bijzonder gehecht aan hun tradities.

Juist in het kleinschalige en het dorpse ligt de kracht van Rauris. Zijnde een dwergje tussen resort reuzen als Zell am See, Kaprun, Saalbach Hinterglem en Bad Gastein in de nabije omgeving, als het gaat om kwaliteits vakantie ervaring en gastvrijheid is Rauris een mastodont in z’n soort!

Het ski gebied is een klein pareltje. Zo’n dertig kilometer piste die zeer breeds opgezet zijn waardoor er per strekkende piste meter een zee van ruimte bestaat. De pistes zijn van de eerste tot en met de laatste dag van het seizoen uitstekend geprepareerd. Het totale piste aanbod heeft een dynamisch en gevarieerd karakter. Van aangenaam lichte hellingen tot uiterst sportieve afdalingen, maar ook bospaden en een stukje boardercross zijn in het assortiment aanwezig. De liften zijn ruim bemeten zodat wachtrijen zelfs in de drukste periodes tot een minimum zijn gereduceerd. Naast het piste areaal zijn er overigens ook een overvloed aan ‘gespürte’ langlauf loipes, die diep het indrukwekkende dal in lopen. Tevens worden vele kilometers winter wandel routes onderhouden. Het dorp ligt op duizend meter en de Gipfelbahn, de gondel naar het hoogste punt, gaat tot 2210 meter hoogte. Indien nodig zijn er besneeuwings voorzieningen, maar verlegen om sneeuwval uit de aardse hemel zit het dorp zelden tot nooit.

Specialiteiten van het huis zijn dan ook een behoorlijk aantal echte tiefschnee mogelijkheden. Met het ‘Anfänger Gelände’ bij het dal station, slechts enkele honderden meters van het dorpscentrum, wordt een andere troef bijzonder sterk uitgespeeld. Hier is een breed uitgemeten sneeuwvlakte geprepareerd met een lichte maar constante helling. Ideaal voor beginners, zowel kinderen als volwassenen die hier van een hoeveelheid ruimte en een ontspannen afdaling kunnen genieten. Twee ‘baby-liften’ en twee afgescheiden kinderweides maken ondermeer deel uit van deze piste. Één van de vele argumenten waarom Rauris zich het gevleugelde en tegenwoordig zo populaire adagium ‘Familienfreundlich’ met recht mag toebedelen. Andere argumenten hiervoor zijn de prijsgunstigheid bijvoorbeeld in de vorm van familie kortingen, het auto vrije dorps centrum, alles op loop afstand en het feit dat er geen doorgaand verkeer bestaat omdat het Rauriser dal een zij-dal en geen Alpen hoofd-dal is. Horeca vindt men hier vooral in de vorm van traditionele gasthoven die lokale gerechten en lekkernijen op de menukaart presenteren, met producten die vaak afkomstig zijn van de boerenbedrijven in het dal. De algemene toonzetting in dit gemütliche Alpendorpje is ronduit aangenaam en vriendelijk te noemen, precies de atmosfeer waarin men zijn o-zo schaarse vakantiedagen graag wil doorbrengen.

Een insider tip is de vier kilometer lange rodelbaan die ook twee maal per week s’ avonds geopend is en dus verlicht. Met de stoeltjes lift omhoog, boven eerst even lekker opwarmen met een Glühweintje in de oergezellige Kreuzbodenhütte, waar op rodelavonden een lokale dweilband speelt, en dan op naar beneden. Hilarische taferelen op de avontuurlijke rodelbaan. Simpel gezegd, Rauris macht echt richtig Spass!

Artikel geschreven door Bastiaan Venselaar
www.raurisertal.at, www.hochalmbahnen.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *