Frühschoppen

Thema’s > Fruhschoppen

Als we het woord ‘Frühschoppen’ zien staan denken de meeste mensen direct aan winkelen. Nou in dit geval is dat beslist niet het geval.

Het is de bedoeling dat men eerst de mis in de kerk bezoekt en als deze is afgelopen kan men gaan Frühschoppen, hetgeen inhoudt dat men onder het genot van (veel) bier en wijn zich tegoed doet aan aan allerlei in de regio gemaakte etenswaren.

Bijna altijd staat er wel een BBQ opgesteld waar de verschillende worsten op gemaakt worden. In een heel enkel geval treft men bij het Frühschoppen nog wel eens een stalletje aan waar wat huisgemaakte producten verkocht worden. Met huisgemaakte producten moet u vooral denken aan hetgeen ‘op de boerderij’ gemaakt wordt, zoals schnaps, likeuren, worsten, spek, jams, verschillende stukken taart en brood.

3 gedachten over “Frühschoppen

 1. Tom Louwman

  Is men in Oostenrijk ook al zo aan het ver-engelsen als in Nederland? Frühschoppen is al Frühshoppen geworden? Ik ben benieuwd naar een reactie.

  1. Leo Zilessen

   Klopt inderdaad Tom.
   Ik erger me hier ook wel een beetje aan, maar de mensen die regelmatig in de Duitstalige gebieden komen weten wel beter.
   Bovendien is het altijd met een zogenaamde “Umlaut” op de U, iets wat
   velen ook verwaarlozen. Als je iets doet of schrijft, doe het dan ook goed. Bovendien vind ik (ondanks dat vele Duitsers) Arnhem en Nijmegen, zelf vertalen naar Arnheim en Nimwegen ook niet denderend.
   Ook niet Nederland bedoelen en Holland zeggen.
   Ik vind dat de plaatsen, gebieden en regio’s hun eigen naam dienen te behouden, zoals Kleve, Emmerich, Reichswald, Scharzwald, enz. Alleen Goch is Goch, en Bremen is Bremen enz. Bovendien is Frühschoppen, niet echt (wat ook Nederlandse reisorganisaties en kranten veronderstellen), inkopen doen. De oorspronkelijke betekenis van Frühschoppen is nadat de de eerste Heilige Mis in de kerk is afgelopen, men zich tegoed doet aan bier, schnapps of wijn en regionale hapjes. Wat ze erna doen kán inkopen zijn………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *