Wandeltocht: Glocknerrunde; In 7 dagen rond de hoogste berg van Oostenrijk

Tochten > wandeltocht > Glocknerrunde; In 7 dagen rond de hoogste berg van Oostenrijk

Wie heeft er nooit gehoord van de wandelingen rond de heilige Berg Kailash in Tibet of die van de Anapurna en de Manaslu in Nepal of die van de Paine-Turme in Chili? Maar waarom zo ver weg gaan? Veel dichter bij huis ligt in Oostenrijk de Groβglockner van 3.798 meter hoog. Hij ligt midden in het Nationalpark Hohe Tauern dat een gebied van 1.800m2 beslaat en is omgeven door een imposant landschap van hooggebergten. Maar ook door een oeroud cultuurhistorisch gebied van bergbouw. Voor meer wetenswaardigheden over de Hohe Tauern verwijzen wij u naar Hohe Tauern onder Plaatsen.

De Oostenrijkse Alpinisten Vereniging heeft in samenwerking met Nationalpark Hohe Tauern de mogelijkheid geschapen om in zeven dagen rond de Groβglockner een wandeling te maken. Cultuur, sport, ontspanning en vele natuurervaringen zijn nauw met deze tocht verbonden, in de overtuiging dat natuur en toerisme wel degelijk hand in hand kunnen gaan. De etappes voeren langs wegen die al meer dan honderd jaar geleden uitgezet zijn door alpinistenverenigingen. Met een beetje doorzettingsvermogen, een goede conditie en wandelvermogen kan deze tocht voor niemand een probleem vormen. Bij het uitzetten van de route is er op gelet dat er geen gletscher overgestoken hoeft te worden en dat er geen echt kletterwerk aan te pas hoeft te komen. Toch voert de tocht door het hooggebergte, waarbij men natuurlijk wel enige regels voor in acht dient te nemen ter persoonlijke bescherming. Naast een goede berg wandeluitrusting moet men op alle weersomstandigheden verdacht zijn. Exacte informatie hierover kunt u krijgen bij de adressen die helemaal onderaan deze verkorte routebeschrijving staan. UIteraard neemt www.OostenrijkVakantieland.nl geen enkele verantwoordelijkheid en dient u zich zelf goed voor te bereiden op deze mooie tocht.

Mocht u halverwege de tocht om wat voor een reden dan ook niet verder willen gaan, dan kunt u na elke etappe afhaken. Ook bestaat de mogelijkheid om niet bij de eerste etappe te beginnen maar bij een van de andere etappes. Hier beschrijven we alleen de weg vanaf de eerste etappe dus vanaf Kaprun. Onder elke etappe wordt aangegeven welke wandelkaarten er voor deze wandeling geschikt zijn en wat de verschillende contactadressen zijn. In enkele gevallen bestaat de mogelijkheid van de geplande route af te wijken, de varianten zijn eveneens aangegeven. Een goed voorbeeld is de 2e etappe. Hier kunt u direct door gaan naar Kals, als u denkt dat de 3e etappe toch wel wat zwaar wordt. Bij deze 3e etappe moet u zich tijdens een deel van de wandeling aan staaldraad dat in de berg vast zit zekeren.
Deze tocht, in 7 dagen rond de Groβglockner is alleen mogelijk in de zomermaanden. Opgave, verder informatie etc. kunt u aanvragen bij de adressen die helemaal aan het eind van dit stuk genoemd zijn.

Tips om goed voorbereid aan een bergwandeling te beginnen

  • Controleer de weersvoorspellingen. Als er onweer voorspelt wordt, stel uw wandeling dan een dag uit, totdat het weer beter wordt.
  • Stippel alleen die wandelingen uit waaraan u conditioneel kunt voldoen.
  • Zorg voor een goede uitrusting zoals bergwandelschoenen, regenkleding en bescherming tegen de zon.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Met name drinken is heel belangrijk om uw lichamelijke conditie op peil te houden.
  • Houdt u aan de markeringen die op de wandelwegen zijn aangebracht. Blijf op de wandelpaden en ga geen stukjes afsnijden. Dit verstoort de natuurlijke begroeiing en bevordert de erosie.
  • Neem geen rustpauze op een plek met veel losliggend gesteente.
  • Laat uw afval na een rustpauze niet achter (zoals papieren zakdoekjes, schillen en dergelijke) maar neem ze mee terug naar het dal waar u ze op de daartoe bestemde plekken kunt weggooien.
  • Gooi geen brandende lucifers, sigarettenpeuken weg en maak geen vuur.
  • Het plukken en/of beschadigen van planten en bloemen is uit den boze! De flora van de bergen reageert hier direct op.
  • Vermijdt onnodig lawaai. U stoort hiermee niet alleen andere wandelaars maar ook de dieren kunnen verstoort worden en schrikken.

In geval van nood
Roepen om hulp: 6x per minuut (elke 10 seconde) een goed hoorbare roep (roepen of fluiten) of een zichtbaar teken geven zoals schijnen met een spiegeltje waardoor er lichtreflectie ontstaat, zwaaien met een doek, lichtsignalen geven met een zaklamp. Na 1 minuut pauze de handeling herhalen zo lang totdat er een antwoord volgt. Tip: neem een klein spiegeltje mee. Dat is niet zwaar, neemt nauwelijks ruimte in en er kan prima een lichtreflectie mee afgegeven worden.
Ook als er een antwoord op uw noodroep komt moet u door blijven roepen. Uw redder kan zich dan oriënteren waar u bent.
Antwoorden op een roep om hulp: 3x per minuut (elke 20 seconde) een hoorbaar of zichtbaar signaal geven. Blijft u roepen totdat u bij degene bent die de noodroep heeft gegeven, deze weet dan dat u zo snel mogelijk bij hem probeert te komen.
Bergreddings noodnummer: 140

1e etappe:
Kaprun – Stausee Mooserboden – Alpinzentrum Rudolfshütte
Met de postbus van Kaprun (786 meter) tot Kesselfall-Alpenhaus en verder met de Shuttlebus tot het Talstation Stegenfeldbrücke (1.209 meter). Met de Lärchwand-Schrägaufzug bent u in 5 minuten bij het Bergstation (1.640 meter). Vervolgens nog een keer overstappen naar de Schuttelbus naar het eindstation bij de Stausee Mooserboden. Indien u uw auto geparkeerd heeft bij de Gletscherbahnen Kaprun, dan is de hierboven genoemde eerste postbus niet voor u van toepassing.
Vanaf hier gaat u te voet verder en steekt u de Dammkronen over en vervolgt weg nummer 716 tot aan het einde van het dal. U gaat verder in zuidwestelijke richting over een morenenwal, vervolgens probleemloos over Schutt bereikt u na ongeveer 1,5 uur de Kapruner Törl (2.639 meter). Vanaf de Kapruner Törl daalt u af naar de Tauernmoossee. Hier gaat u links af tot de tweede kruising. Hier kunt u kiezen tussen een wat moeilijker begaanbare weg met veel stenen (Steinernen Stiege) of de weg over de Hinteren Schafbichl.
Na ongeveer 5,5 uur wandelen bereikt u de Rudolfshütte.
Hoogteverschillen: stijging: 931 meter, daling 663 meter
Kaarten:
• Alpenvereinskarte Nr. 40: Groβglocknergruppe: M 1:25 000
• Ősterreichische Karkt (ŐK) Nr. 153 : Groβglockner: M 1:50 000
• Freytag & Berndt Wanderkarte Nr 122: Groβglockner – Kaprun – Zell am See; M 1:50 000.

Kontakten:
• Alpinzentrum Rudolfshütte:
Tel.: 00-43-(0)6563-8221
Fax: 00-43-(0)6563-8221-59
e-mail: rudolfshuette@alpenverein.at
www.alpinzentrum.at
• Fremdenverkehrsverband Kaprun:
Tel.: 00-43-(0)6547-8643-0
Fax: 00-43-(0)6547-8192
e-mail: kaprun@kaprun.net
www.kaprun.at
• Fremdenverkehrsverband Uttendorf/Weiβsee:
Tel.: 00-43-(0)6563-8279
Fax: 00-43-(0)6563-8585
e-mail: info@uttendorf.at
www.uttendorf.at

2e etappe
Alpinzentrum Rudolfshütte – Kalser Tauern – Gradötzsattel – Sudetendeutsche Hütte

Vanaf het AlpinzentrumRudolfshütte (2.311 meter) volgt u weg nr. 517 over de Stierbichl naar de Kalser Tauern (2.518 meter). Dan daalt u af naar de Tauernbrünnl (2.278 meter) waarbij u de rechts van u laat liggen en de weg vervolgt in zuidelijke richting naar de Silesia Höhenweges en over deze weg naar de Muntanitz Trog (2.500 meter). Hier komt ook de weg nr 514 vanuit het Kalser Tauernhaus op uit. De wandeling voert u vervolgens naar Plojwandrücken, waarna u de Gradötzkees passeert en verder gaat naar de Gradötzsettel (2.848 meter). Na ongeveer 20 minuten dalen bereikt u de Sudetendeutsche Hütte (2.650 meter).
Deze tocht duurt ongeveer 6 uur.
Hoogteverschillen: stijging 916 meter, daling: 237 meter

Variant II
Een alternatief op bovengenoemde route is als u bij de Silesia Höhenweg van Tauernbrünnl (2.278 meter) uw weg vervolgt over weg nr. 711 richting Kaiser Tauernhuas (1.755 meter). De wandeling vanaf de Rudolfshütte tot hier duurt ongeveer 3 uur. U kunt hier de nacht doorbrengen. De wandelaar met een goede conditie vervolgt de weg met nr 514 naar Muntanitztrog (2.500 meter) die weer op de Silesia Höhenweg uitkomt en over de Plojwandrücken, Gradötzsattel naar de Dudetendeutschen Hütte voert.
Deze wandeling duurt vanaf het Kalser Tauernhaus ongeveer 4 uur en de hele wandeling in totaal ongeveer 7 uur.
Hoogteverschillen: stijging 1.300 meter; daling 961 meter

Variant III
Vanaf Alpinzentrum Rudolfshütte bestaat ook de mogelijkheid om direct naar Kals te wandelen. Direct na het kalser Tauernhaus daalt u verder af naar Kals.
Deze wandeling duurt ongeveer 5 uur.
Hoogteverschillen: stijging 207 meter; daling 1.193 meter.

Kaarten:
• Alpenvereinskarte nr 39: Granatspitzgruppe; 1:25 000
• Ősterreich Karte (ŐK) nr. 152: Matrei i.O + nr 153; Groβglockner; 1:50 000
• Freytag & Berndt Wanderkarte nr 122: Groβglockner-Kaprun-Zell am See; 1:50 000.
Kontakten:
• Sudetendeutsche Hütte
Tel: 00-43-(0)4875-64
• Kalser Tauernhaus
Tel.: 00-43-(0)664-985 70 90
www.alpenverein-mg.de

3e etappe
Sudetendeutsche Hütte – Hohes Tor – Kals

Vanaf de Sudetendeutschen Hütte (2.650 meter) loopt u de Sudetendeutschen Höhenweges, wegnummer 502, af naar de Stellachkar (2.790 meter), waarna u de weg vervolgt naar de Dürrenfeldscharte (2.823 meter) terwijl u gedurende dit stuk van de wandeling voor een deel aan touwen gezekerd uw wandeling maakt. Vervolgens daalt u een groot stuk af en u tijdens uw wandeling eerst in het Dürrenfeld komt, de voet van de Kendlspitze passeert en de Tschadinhörndl, waarbij u een schlucht (diep dal) en een steile hang passeert. Uiteindelijk komt u dan bij de Hohen Tor (2.477 meter). Hier neemt men de Aussig-Teplitzer-Weg, nr 516, en gaat onderlangs bij de Drillingschneid en de Blauen Knopfes langs naar de Ganotzeck (2.065 meter). Hier staat de “Kapelle für verunglückte Bergsteiger”. U vervolgt uw weg echter en passeert de achterkant van Gasthof Glocknerblick (1.944 meter). Het vervolg van de weg, nr 516, daalt verder af naar Groβdorf (1.364 meter). Na nog ongeveer een kilometer bereikt u Kals am Groβglockner (1.325 meter).
Voor deze wandeling staat ongeveer 4 uur.
Hoogteverschillen: stijging: 173 meter; daling 1.498 meter.

Kaarten:
• Alpenvereinskarte nr. 39: Granatspitzgruppe; 1:25 000
• Ősterreich Karte (ŐK) nr. 152: Matrei i. O. + nr. 153; Groβglockner; 1: 50 000
• Freytag & Berndt Wanderkarte nr. 181: Kals-Heiligenblut-Matrei; 1:50 000.

Kontakten:
• Tourismusbüro Kals am Groβglockner
Ködnitz 7; A-9981 Kals a. Groβglockner
Tel.: 00-43-(0)4876-8800
Fax: 00-43-(0)4876-8800-14
e-mail: kals@tirol.com
www.kals.at

4e etappe
Kals – Peischalachtörl – Glorer Hütte – Salmhütte

Van Kals gaan we verder met onze wandeling naar het oord Glor, waar we na de huizen rechts af gaat en de Ködnitzbach oversteekt. Nu volgt u een kort stuk de Forstweg die u na een bocht naar links de berg op voert. Na ongeveer 150 meter zie u een bordje waarop Lesachriegel staat aangegeven. Langs het goed uitgehouwen pad gaat u nu in der Fallinie stijl naar beneden gaat tot het halverwege in Serpentine overgaat. Na ongeveer 1,5 uur bereikt u de Glorerer Gartenalm (1.890 meter) en nog eens 20 minuten verder komt u bij een bron waar u verder de weg gewezen wordt naar Tschadin Alm. U volgt het pad verder tot de Tschadin Alm (2.340 meter) en vervolgens naar de Peischlachbach. Vlak nadat u de Peischlachbach bent overgestoken gaat u verder in Noordoostelijke richting Peischlachbach Tör (2.484 meter). Vanaf hier neemt u de Wiener Höhenweg, nummer 713, tot de Glorer Hütte (2.642 meter). U gaat verder in noordoostelijke richting op weg nr 714 en slaat twee keer links af naar het waterrijke gebied van het Glatbachtales. Uw weg voert verder in noordelijke richting naar de Gladschneidhöhe (2.660 meter) over de Glatzgang (waar u weer gezekerd moet lopen) tot het Kreuzungspunkt (2.594 meter). Dan de Wiener Höhenweg, nummer 702, rechts aanhouden tot u bij de Salmhütte arriveert waar u de nacht moet doorbrengen.
Deze tocht duurt ongeveer 5 uur.
Hoogteverschillen: stijging: 1.379 meter; daling 140 meter.

Variant II
Een andere mogelijkheid is dat u vanaf de Gladschneidhöhe rechts aanhoudt en afdaalt naar de Glatzberg (2.631 meter) en bij Punkt (2.490) weer gaat klimmen. U steekt de brug over tot u bij weg nr 702 aankomt. Hier houdt u links aan tot de Salmhütte.
Ook met deze variant duur de tocht ongeveer 5 uur.
Hoogteverschillen: stijging: 1.483 meter; daling: 244 meter

Kaarten:
• Alpenvereinskarte nr 41; Schobergruppe; 1:25 000
• Ősterreich Karte (ŐK) nr 153; Groβglockner + nr 179; Lienz; 1:50 000
• Freytag & Berandt Wanderkarte nr 181; Kals-Heiligenblut-Matrei; 1:50 000

Kontakten:
• Glorer Hütte
Tel.: 00-43-(0)664-303 22 00
• Salmhütte
Tel. en Fax: 00-43-(0)4824-2089

5e etappe
1e mogelijkheid:
Salmhütte – Stockerscharte – Margaritzen – Stausee – Glocknerhaus

Vanaf de Salmhütte (2.638 meter) volgt u verder de Wiener Höhenweges, nr. 741, in oostelijke richting, onder de Schwerteck en de Schwertkopf door, achterlangs en dwars door de Leterkopf tot de Stokerscharte (2.501 meter). Nu moet een een stuk sterk dalen en dan na de 2e bocht rechts af naar de Hangstufe Am Seele (2.230 meter). U vervolgt de weg verder naar de Margaritzen Stausee (2.000 meter), de Dammkrone volgend tot aan het noordelijke einde. Nu nog 132 sterk stijgen over de Steig (deel van de Gletscherweg Pasterze) naar het Glocknerhuas (2.132 meter).
Deze mogelijheid is 3 uur lopen
Hoogteverschillen: stijging: 132 meter; daling 644 meter.

2e mogelijkheid: Salmütte – Leiteralm – Heiligenblut

Vanaf de Salmütte (2.638 meter) loopt u over de Leistersteig, weg nr 919, in Serpentinen naar beneden tot de Weggabelung. U houdt nu links aan, en gaat in oostelijke richting over de Leikaufbichl (2.353 meter), de Leiteralm (2.024 meter) tot aan de Leiberbach, die u oversteekt. Vanaf hier daalt u verder af naar de Trogalm (1.862 meter), over de helling naar de Bruchet Alm (1.504 meter). U daalt nu nog verder af naar de zogenoemde First aan aanslsuitend naar de Kachelsee tot aan Heiligenblut (1.291 meter).
Als alternatief bestaat de mogelijkheid om niet naar de Kachelsee maar naar de Wolfgangkapelle in het dorpje Winkl af te buigen en vandaar via de straat naar Heiligenblut te lopen.
Deze mogelijkheid duurt 4 uur.
Hoogteverschillen: stijging 0 meter; daling 1.347 meter.

Kaarten voor mogelijkheid I en mogelijkheid II:
• Er is een speciale kaart voor Gletscherweges Pasterze: Naturkundlicher Führer Gletscherweg Pasterze, besteladres: Tel.: 00-43-(0)512547-18; Fax: 00-42-(0)512-575528; e-mail: andrea.walch@alpenverein.at of www.alpenverein.or.at
• Alpenvereinskarte nr. 40: Glocknergruppe: 1:25 000
• Ősterreich karte (ŐK) nr 3227; Groβglockner West: 1:25 000
• Freytag & Berndt Wanderkarte nr 122; Groβglockner-Kaprun-Zell am See.

Kontakten voor mogelijkheid I en mogelijkheid II:
• Glocknerhaus:
Tel.: 00-43-(0)4824-24666
Fax: 00-43-(0)4824-24668
e-mail: info@glocknerhaus.com
www.glocknerhaus.com
• Tourismusverband Heiligenblut
Hof 4, A-9844 Heiligenblut
Tel.: 00-43-(0)4824-2001-21
Fax: 00-43-(0)4824-2001-43
e-mail: office@heiligenblut.at
www.heiligenblut.at

6e etappe
1e mogelijheid:
Glocknerfhaus – Pfandlscharte – Ferleiten – Fuchs

Van het Glockerhaus (2.132 meter) klimt u op weg nr 702 in noordoostelijke richting over de weiden van de Trögeralm naar de Unteren Pfandlischarte (2.663 meter). Hierna volgt u weg nr 728 links van de noordelijke Pfandlschartenkees, stijl over steengruis en rotsblokken (LET OP oude sneeuwresten zijn hier tot laat in de zomer mogelijk) naar de Späherbrünnl (2.295 meter). Verder gaat u naaar de Oberen en Unteren Pfandlboden tot aan de Trauneralm (1.522 meter). Vanaf hier loopt u via een autoweg naar het dal van de Ferleitentales, langs de Fuscher Ache tot aan Gasthof Tauernhof (1.152 meter). U vervolgt uw weg in noordelijke richting en komt nu weer op een wandelweg richting Fusch. U houdt de Fuscher Ache aan uw linkerhand en bereikt na ongeveer 2 uur het dorpje Fusch (818 meter).
Een alternatief is om direct van de Mautstelle in Ferleiten met de postbus naar Fuchs te rijden.
(dienstregeling postbus: www.postbus.at  of tel.: 00-43-(0)6542-5444-18)
Deze wandeling duurt ongeveer 8 uur.
Hoogteverschillen: stijging 531 meter; daling 1.845 meter.

2e mogelijkheid: Heiligenblut – Schareck – Hochtor – Fusch
Vanaf Heiligenblut (1.291 meter) vertrekt u met de Groβglockner Bergbahnen naar het bergstation (2.593 meter). Vanaf het bergstation loopt u in noordoostelijke richting naar de eigenlijke bergtop van de Schareckws (2.604 meter). U vervolgt uw weg via het Geo-Lehrpfad (Geo-Trail Tauernfenster) naar de Gratrückens recht onder de Mauskarscharte (2.507 meter). Dit stuk moet u weer gezekerd lopen. Verder gaat het nu in noordwestelijke richting tot de Roβköpfl (2.588 meter) via weg nr 160. Aansluitend slaat u links af de Klagenfurter Jubiläumsweg nr 102 in en het Geo-Lehrpfad tot aan de Hochtor (2.505 meter). Vanf Hochtor gaat u dan met de postbus naar Fusch.
(dienstregeling postbus: www.postbus.at of tel.: 00-43-(0)6542-5444-18).
Deze wandeling staat voor 3 uur.
Hoogteverschillen: stijging 104 meter; daling 192 meter.

Kaarten voor mogelijkheid I en mogelijkheid II
• Alpenvereinkarte nr. 40; Groβglocknergruppe M 1:25 000 (7a)
En nr 42 Sonnblick; M 1:25.000 (7b)
• Ősterreichische karte (ŐK) nr 153; Groβglockner; M 1:50 000 (7a)
En nr 154; Rauris: M 1:50 000 (7b)
• Freytag & Berndt Wanderkarte nr 122; Groβglockner-Kaprun-Zell am See; M 1:50 000
• Alleen voor mogelijkheid I, gebied bij de Talboden des Ferleitentales:
Naturführer “Inneres Fuscher Tal”, besteladres:
Tel.: 00-43-(0)6565-6559; Fax: 00-43-(0)6565-6558-18; e-mail: nationalpark@salzburg.gv.at of www.hohetauern.at .
• Alleen voor mogelijkeid II, Geo-Trail Tauernfenster:
Naturkundlicher Führer “ Geotrail Tauernfenster”, besteladres:
Tel.: 00-43-(0)512-59547-18; Fax: 00-43-(0)512-575528; e-mail: andrea.walch@alpenverein.at  of www.alpenverein.or.at

7e en laatste etappe
Fusch – Gleiwitzer Hütte – Brandlschaarte – Talstation Gletscherbahnen Kaprun – Kaprun

Deze laatste dag start u in Fusch a.d. Glocknerstraβe (818 meter) ten zuiden van de Hirzbaches. Na een lang stuk de weg omhoog gevolgd te zijn door een bos bereikt u de Hirzbach-Alm (1.715 meter), waar u rechts afbuigt naar de Gleiwitzer Hütte (2.174 meter). U vervolgt de weg nr 723 in noordelijke richting tot de eerste kruising. Hier gaat u links af naar de Brandlscharte (2.371 meter). Van de Brendlscharte daalt u in ongeveer 2,5 uur af .naar de Gletscherbahn Kaprun (911 meter). Voor degene die hier hun auto hebben geparkeerd eindigt hier de tocht. Voor degene die begonnen zijn in Kaprun geldt dat zij nu met de postbus verder gaan naar het punt vanwaar zij in Kaprun zijn begonnen aan deze wandeltocht.
Deze tocht duurt ongeveer 6 tot 6,5 uur.
Hoogteverschillen: stijging: 1.553 meter; daling 1.460 meter.

Kaarten:
• Alpenvereinskarte nr 34/2: Kitzbüheler Alpen, Őstl. Blatt; M 1:50 000
• Ősterreichische Karte (ŐK) nr 153: Groβglockner; M 1:50 000
• Freytag & Berndt Wanderkarte nr 122; Groβglockner-Kaprun-Zell am See; M 1:50 000.

Kontakten:
• Gleiwitzer Hütte
Tel.: 00-43-(0)664-9069039
e-mail: josef.fuchs@gms.at
• Kesselfall-Alpenhaus
Tel.: 00-43-(0)6547-8202-0
Fax: 00-43-(0)6547-8202-4
• Hochgebirgsschule Glockner-Kaprun
Tel.: + Fax: 00-43-(0)6547-8271
• Fremdenverkehrsverband Fusch
Z 85; A-5672 Fusch
Tel.: 00-43-(0)6546-666-0
Fax: 00-43-(0)6546-666-26
e-mail: info@fusch.at

Tot slot nog enkele zeer nuttige adressen.
• Sekretariat des Nationalparkrates Hohe Tauern
Kirchplatz 1; A-9971 Matrei i. O.
Tel.: 00-43-(0)4875-5112
e-mail: ationalparkrat@hohetauern.at
www.hohetauern.at

• Informatie, reservering van overnachtingsplaatsen en informatie over special aanbiedingen voor de Glocknerronde:
Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern – Reiseservice
Z 100; A-5672 Fusch a.d. Glocknerstraβ
Tel.: 00-43-(0)6546-40123
Fax: 00-43-(0)6546-40122-20
e-mail: reiseservice@nationalpark.at
www.nationalpark.at

• Nationalpark Hohe Tauern-Groβglockner tourismus GmbH
Döllach 1; A-9843 Groβkirchheim
Tel.: 00-43-(0)4825-20049
Fax: 00-43-(0)4825-20049-4
e-mail: tourismus@hohetauern.at
www.nationalpark-grossglockner.at

• Osttirol Werbung Ges.m.b.H
Albin-Egger-Str. 17; A-9900 Lienz
Tel.: 00-43-(0)4852-65333
Fax: 00-43-(0)4852-65333-2
e-mail: info@osttirol.com
www.osttirol.com
• Ősterreichische Bundesbahnen (ŐBB)
Tel.: 00-43-(0)5-1717
www.oebb.at

• Postbus
Tel.: 00-43-(0)-1-71101
www.postbus.at

• Alpiner Wetterdienst
Persoonlijk advies van ma-za 13.00-18.00 uur; 00-43-(0)512-291600
Afluisteren bandje alleen in Oostenrijk mogelijk
o Ostalpen 0450-199 0000 18
o Alpinwetter regional: 0450-199 0000 19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *