Thema’s > Duiken in Oostenrijk
De Oostenrijkse meren behoren tot de schoonste wateren van Europa en zijn daarom een paradijs voor duikers. In de meeste bergmeren kunt u schitterende duiken maken. Het water is kristalhelder en u kunt tot 30-40 meter zicht hebben. Nadeel is de temperatuur. Het water is, op diepte, max 4 graden en dat gecombineerd met het goede zicht zorgt voor veel ongelukken (te diep, te lang, onderkoeling etc). We raden u aan een droogpak te dragen tijdens uw duik. Ook in de zomer als het oppervlakte water gemakkelijk de 22 graden bereikt, is het op diepte maximaal 8 graden.
En dan de hoogte, op zich niet moeilijk, maar…. u dient rekening te houden met het feit dat uw lichaam eerst minimaal een dag moet wennen aan de hoogte. Als u een duik voorbereid hanteert u uw tabel en gaat een drukgroep hoger zitten, of u stelt uw computer in op de hoogte waar het meer ligt. Veel duikcomputers kunt u instellen op de hoogte waarop u duikt. Ze houden dan automatisch rekening met de andere begindruk en passen de nultijd hierop aan. En na afloop niet direct in de auto springen om de hoogste top in de omgeving te bezoeken.
Je kan niet overal vrij duiken. Vaak hebt u een vergunning nodig van de staat op straffe van inbeslagname van uw spullen en een boete. Voor het duiken in Oostenrijk hebt u een vergunning nodig van de ATÖ, deze jaarvergunning kost 15.
De Bodensee en Altenrhein in Vorarlberg worden door het slechte zicht (van juni t/m augustus tot 1 meter) hoofdzakelijk als oefenplek voor oriëntatieduiken gebruikt. Het is zeker geen aanrader.
Het water in de Achensee in Tirol is helder en behoorlijk koud, vaak nauwelijks warmer dan 18 graden. De oever loopt aan beide lange kanten steil het water in en is in het westen niet toegankelijk. De Achensee wordt door de duikclubs in Tirol als cursusmeer gebruikt. Geen planten en bijna geen dieren. Er bestaat een duikverbod uitgezonderd voor duikverenigingen en particulieren met een duikvergunning (verkrijgbaar bij de Achensee scheepvaart). De beste duikperiode is gedurende de zomer en de herfst.
De Plansee in Tirol is koud maar schoon water, dat in de zomer zicht tot 18 m biedt. De beste duikperiode is in de zomer.
De Grundlsee in Steiermark is een van de meren met uitstekend zicht tot ca. 15 m. Meerdere duikplekken, interessante begroeiing en fauna. De beste duikperiode is gedurende het gehele jaar behalve als de sneeuw gaat smelten.
De Erlaufsee in Steiermark heeft twee toegangen: één bij Harrys Steg. Deze plek wordt, door de grote hoeveelheid snoeken, het aquarium genoemd. De andere plek, rechts van Steg, brengt u na enige tijd naar een steile wand. In het voorjaar en in de herfst zicht tot wel 20 m. Maar ook in de zomer is het zicht erg goed. De beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.
De Altausseer See in Steiermark is zeer rijk aan plankton en vis. Dit meer is ook in de zomer behoorlijk koud, maar wel met een zicht van ca. 10 meter of meer. Veel begroeiing, groot gezonken bos in het achterste deel van het meer. De beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.
De Grüner See in Steiermark heeft glashelder water met zich tot wel 40 meter. De beste duikperiode is het gehele jaar tot het smelten van de sneeuw. Mooie duiklocaties zijn Grünersee bij Tragöss.
De Fuschlsee in Salzburg herbergt vele vissoorten en is beschermd gebied. Daarom worden er alleen groepen van max. 4 personen toegelaten die een vergunning hebben. Beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.
De Zeller See is een biologisch gezond alpenmeer. Interessant voor onderwaterfotografie: vele vissoorten en mooie flora. Beste duikperiode is hier in het voorjaar en in de herfst.
De Attersee in Oberösterreich herbergt talrijke interessante duikplekken, zoals bijvoorbeeld Alexenau tussen Weyregg en Steinbach of de beroemde Kohlbauernaufsatz bij Unterach, waar de 28 meter steile wand de duiker doet verbazen. Langs de Attersee zijn ruim 75 plaatsen waar gedoken kan worden.
De Attersee is rijk aan vis en biedt bijzondere flora. Vlak bij de steile wand zit regelmatig veel paling.
Het meer is kraakhelder en erg diep. De Attersee is 7km lang en 3km breed en maar liefst 172 meter diep. Om te duiken in de Attersee geldt een dieptelemiet van 30 meter. De Attersee is geen stek voor beginners. Het water op diepte is 4 graden, bevriezingsgevaar is aanwezig.
Om te duiken in de Attersee heeft u geen speciale vergunning nodig, maar zoals aangegeven; wij raden het duiken hier door onervaren duikers sterk af. Bij het duikcentrum Nautilus in Weyregg am Attersee is een vulautomaat welke 24 uur per dag lucht geeft. Beste duikperiode in de Attersee is van november tot juni.
De Mondsee in Oberösterreich biedt de duikers de Harnischwand, Kreuzstein en een perfecte steile wand tussen Scharfling en St. Lorenz. De Mondsee is het warmste meer van het Salzkammergut wat zich uit in beperkt zicht. De beste duikperiode is in het voorjaar en late herfst.
De Hallstätter See in Oberösterreich is een waar duikparadijs. Het meer is zeer visrijk, hier worden de grootste snoeken van het Salzkammergut gevangen. Indrukwekkende flora: algen en bomen, vooral aan de oostelijke oever. Steile wanden met interessante rotsformaties en een zeer goed zicht kenmerken dit meer. Dit meer is ook interessant voor ijsduikers. De beste duikperiode is eigenlijk het gehele jaar door behalve tijdens het smelten van de sneeuw.
De Traunsee in Oberösterreich is met 196 m diepte niet alleen het diepste meer van Oostenrijk, maar is ook zeer indrukwekkend door de steile wanden. Vooral geschikt voor ervaren duikers. De Traunsee herbergt fascinerende duikplekken. De beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.
De Vorderer Langbathsee in Oberösterreich ligt in de buurt van de Traunsee. Dit meer is een interessant natuurparadijs met zicht tot 20 meter. Duiken is aan de meeste plekken aan de oever verboden. Informeer dan ook eerst waar het duiken toegestaan is. IJsduiken is ten strengste verboden! De beste duikperiode is in de zomer en in de herfst.
De Gosauseen in Oberösterreich biedt de duiker steile hellingen en is interessant voor onderwaterfotografie.
De beste duikperiode is vlak voor de eerste sneeuwval, dan is het zicht het beste (ca. 25 m).
In de Millstätter See in Karinthië is duiken in het hele meer mogelijk. Enkele plekken zijn vanaf land bereikbaar, maar er kan ook vanaf de boot gedoken worden. De oever is vaak sterk begroeid en rijk aan vis. De beste duikperiode is in de herfst.
De geliefde Wörthersee in Karinthiëbiedt de duiker een eersteklas waterkwaliteit. Het maximale horizontale zicht bedraagt in de zomer ca. 8 m. Interessante fauna.
De beste duikperiode is aan het einde van de zomer en in de herfst.
De Forstsee in Karinthië is geen geweldig duikmeer. Het water heeft een bruine kleur. Onder water beperkt zicht door zwevende stofdeeltjes. Het zicht bedraagt een drietal meter. De ondergrond is hard met daarop een dunne laag modder. Hoe dieper u gaat hoe dikker de modderlaag wordt.
Er is weinig begroeiing in het meer. Er liggen wat takken en boomstammen, begroeid met zoetwatermosselen. Eenmaal voorbij de 5 meter diepte wordt het water ijskoud.Er leven baarzen, forellen, zonnebaarzen en voorns.
De Weißensee in Karinthië is voor de duiker zeer interessant. U treft er ondergrondse bronnen bij bijna elk dorp. IN het oostelijk deel van het meer treft u steile wanden. Het zicht is zeer goed, ook in de zomer heeft u hier ten minste 10 m zicht, in de herfst loopt het zocht op tot ca. 20 m. . De beste duikperiode in de Weissensee is in mei/juni en september/oktober.
De Ossiacher See in Karinthië wordt in de zomermaanden zeer warm (ca. 28 graden). Daardoor is het zicht in de zomermaanden maar 2 tot 5 m. Geen bijzondere planten. Bij de duiklocatie bij Sattendorf onder de houten hutten kan men vissen vinden. De beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.
De Klopeinersee in Karinthië is een voor alle duikers interessant meer met een zicht van 4 tot 6 m. Tot een diepte van 10 meter zijn er veel vissen te zien. Professionals kunnen hier duiken toegang tot het 48 m diepe meer met een koude donkere en bizarre onderwaterwereld. De bodem is modderig en nauwelijks begroeid. Het meer is rijk aan vele vissoorten en door de diepte ideaal voor duikcursussen. De beste duikperiode is hier in het voorjaar en in de herfst.
Voor de volledigheid noemen we de Brennsee en Afritzersee in Karinthië. Het water is veenachtig en daardoor troebel. Zicht tot ca. 5 m, met een interessante fauna: grote snoeken, mosselen en krab. De beste duikperiode is in het voorjaar en in de herfst.
Tot slot noemen we de Neufeldersee in Burgenland. Dit populaire zwemmeer is een populaire plaats voor duikcursussen in de buurt van Wenen. De Neufeldersee is geen natuurlijk meer maar een voormalig stromende bruinkoolmijn. Het zicht is horizontaal ca. 15 m, weelderige begroeiing, visrijk. De beste duikperiode is in de herfst.
Een interessante variant is duiken in rivieren. Daarvoor zijn de rivieren de Enns, Steyr en vooral de Traun zeer geschikt: onstuimige stromingen, smalle grotten en mooie watervallen zijn er te verwachten. Bij aangenaam watertemperatuur is er zicht tot wel 40 meter.
Bronnen: